Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Handduksdagen igen

Till Balor

Om jag inte har fel så har FN fördömt Israel för den senaste offensiven. Israel vill inte ha dit utomstående så FN kan inte skicka ngra fredsbevarande trupper och terrorister är inte så populära i USA just nu pga en viss Bin Ladin så det lär dröja ett tag innan de stödjer ngra sanktioner mot Israel.

Hur kan du säga att vissa judar inte påverkades av förintelsen eftersom de inte var i koncentrationslägren? "Alla jag känner är döda men själv blev jag skickad till ett annat land så jag mår bara bra!" Kanske inte.. Även de som bodde utanför europa måste ha blivit påverkade av att deras folk blivit dödade på löpande band. Vetskapen om att det hände och att vissa pappskallar än idag tycker att det var en bra idé kan inte heller det vara så lätt att leva med.
(kommer osökt att tänka på alverna i the fionavar tapestry av Guy Gavriel Kay. Hoppas att ingen tar illa vid sig om jag blandar in böcker i det hela men tänkte knyta an till fantasy när vi nu ändå har den här diskussionen i ett fantasy-forum)

Tanken med att judarna skulle bosätta sig i Palestina var att de skulle slippa undan förföljelse om de hade ett eget land och förföljelse borde alla slippa (möjligen med undantag från ovan nämnda pappskallar) sen får man väl tycka synd om judarna eller låta bli precis som man vill. Att man inte tänkte på att palestinierna skulle tycka sämre om idén att de skulle lämna sitt land kanske var en liten miss. När de dessutom får vapen istället för medborgarskap av grannländerna så kan det ju bara gå på ett sätt.

Det är jäkligt lätt för oss i Sverige att räkna döda och komma fram till att israelerna är bovarna i dramat men hur lätt är det att vara objektiv när det är dig självmordsbombarna är ute efter? Om alla palestinier tillsammans fördömde självmordsbombarna så skulle nog inte Israel reagera på det sätt de gjort men så är inte fallet, tvärtom anser många att de är martyrer. Båda sidor gör saker de inte borde och att ensidigt föra fram det som den ena sidan gör är missvisande.

Jag läste föresten i DN att det finns en rörelse med ca 500 medlemmar för israeliska officerare som vägrar tjänstgöra i ockuperat område pga hur palestinierna behandlas. De har bestämt sig för att sopa framför sin egen dörr först utan att bry sig om vad fienden gör. Det tycker jag låter som det enda vettiga alternativet. De har tydligen insett att det är viktigare att få slut på dödandet än att "vinna".


Namn: Eli Wallach
E-post:
Tid: 03:41
Datum: 2002/05/28