Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Kort (nåja) novell

Seriös kritik var det =)

Det absolut första jag hakade upp mig på var att du använder väldigt långa meningar på många ställen. Långa meningar i sej behöver inte vara något ont, men i vissa av dina är lite osamanhängande och saknar riktigt flyt.

?Kylan och fukten i luften skapade ett dis som gjorde att man knappt såg var man satte fötterna, därtill att det fanns stora sumpmarker och träsk gjorde skogen till en farlig plats om man inte var bekant med stigarna. ?

Prova säg det högt, det låter inte särskilt bra. Att den ligger i början av inledningen gör inte det hela direkt bättre. Det finns flera likande meningar som antingen borde omformuleras eller delas upp i två meningar (ex) Han koncentrerade sig så mycket på att höra att han säkerligen skulle gått in i ett träd eller ramlat på en sådan här liten avskild stig, stigen var honom dock välbekant och nästan varje grop och rot var för honom välkänd). Varva korta och långa meningar med varandra för maximal läsupplevelse.

En annan lite sak som irriterar mig är vissa bisatser (tror det är rätt grammatiskt namn) som inte verkar vara så välmotiverade. Stycket som jag citerar det här ifrån innehåller desutom flera stycken efter varandra vilket gör att de märks mera.
Har jag fel om jag tror man inte använder ?-? mitt i texter (borde vara ?,?) ???? (<- De många frågetecknena visar att jag är psykotisk Du behöver således inte ta något jag säger på alvar såvida du inte tycker att det verkar vettigt.)

?Många oförsiktiga jägare har dyrt fått betala för sin oförsiktighet - vanligtvis med livet om inga träd finns i närheten - när en flock med Stenhornshjortar anföll i raseri.?

Man hinner nästan glömma bort vad som stod i början av meningen när sådana där trycks in, vilket ialllfall jag inte tycker är särskilt positivt.

Slutligen en sak angående grammatiken som jag tror mest är slarvfel ? tempus felen. Du ser dem garanterat när du läser igenom ?novellen? igen.

Sen har vi såklart själva historien. Som du säger är det igentligen inte en novell, vilket är den största bristen. Berättelser som är såhär korta behöver någon form av knorr på slutet för att de ska vara värda läsningen. En ?Aha? eller ett ?Ojdå?. Som du skrev nu blev det snarare ?Aha? Sen då??. det saknas ett riktigt klimax. Det ändå som verkligen händer är att han kastas bort från trädet med ett kraftigt ljussken, och varför det hända förklaras inte.

Nu fick jag skrivkramp jag med =/ Hoppas du nöjer dig med de otroligt visa anmärkningar jag redan kommit med ;)


mvh Jonas


Namn: mesmile
E-post: jonas_h85@hotmail.com
Tid: 17:50
Datum: 2002/06/17