Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Stiftelsen?

Asimov skrev en hel del uppföljare till den ursprungliga Stiftelse-trilogin, och knöt också samman den med några av sina tidigare robotböcker. Tyvärr är kvalitén ofta blandad. Det här gör det knepigt att göra en vettig kronologi över serien, men det här är i vart fall ett försök:

_Stiftelsen_, _Stiftelsen och imperiet_ samt _Den segrande stiftelsen_ utgör den ursprungliga "trilogin" (den publicerades ursprungligen som en serie långnoveller i tidskriften Astounding på 40-talet).

_Stiftelsen och tiden_ och _Stiftelsen och jorden_ är senare böcker, som kommer efter den ursprungliga trilogin i kronologin. _Preludium till stiftelsen_ skrevs också senare, men utspelar sig innan trilogin, medan Hari Seldon fortfarande levde. Sist kommer _Hari Seldon och Stiftelsen_, som jag tror var Asimovs sista bok. Den utspelar sig efter _Preludium_.

Sedan har vi robotböckerna som länkats ihop med Stiftelse-serien. De är _Stålgrottorna_ och _Den nakna solen_ (som skrevs ursprungligen) samt _Död robot_ och _Den okända lagen_ som skrevs senare och genomför själva sammanlänkningen tillsammans med de sena stiftelse-böckerna.

Sist och slutligen har Greg Bear, Gregory Benford och David Brin skrivit tre böcker kring "den andra stiftelsen". De finns dock inte på svenska.

/Karl-Johan


Namn: Karl-Johan Norén
E-post: kjn@bredband.net
Tid: 17:06
Datum: 2002/07/06