Tack Karl-Johan för tipset om Ylva, jag ska prata med henne.
För inte tjänar jag så hemskt mycket på mitt skrivande så att jag kan strunta i ersättningen för talboken, även om det bara skulle röra sig om några kronor.
DwH, angående talböcker så tror jag alltså att det finns två sorters talböcker. De där som biblioteken lånar ut är sådan där inläsning som görs via DAISY eller vad det nu heter. Och de man kan köpa i handeln är framställda i rent vinstintresse (av förlagen, antar jag). Talböckerna till biblioteken görs bara i något eller några exemplar.
För att hoppa tillbaka till denna tråds huvudämne så finns det alltså inga säkra tips på hur man skriver böcker som blir utgivna. Å andra sidan finns det massor av sätt att publicera böcker på idag. Svårigheten är inte att få ut boken i tryck, utan att få den läst och uppmärksammad. Det är en fruktansvärt hård konkurrens om en plats i rampljuset nuförtiden, kolla bara vilken kakafoni det är i media idag, och hur många som gör ALLT för att bli kändisar. Förslagsvis vinner du en skönhetstävling eller bär dig sensationellt svinigt åt i "Villa Medusa" innan du försöker ge ut en bok. Eller varför inte bli kompis med alla journalister, det hjälper nog.
Men inget av detta hjälper heller om man skriver en dålig bok. Försök aldrig publicera en bok som du själv inte är väldigt nöjd med. Med "nöjd" menas inte hur du känner dig efter en halv dags skrivande, för då är allt man gjort helt gudomligt bra. Nej, det ska kännas bra även efter en månad eller mer. Hundraprocentigt nöjd blir man aldrig, men man ska kunna stå för det man skriver. Risken FINNS ju att boken blir publicerad, och vem vill egentligen skylta med att ha skrivit smörja - för pengar tjänar man som sagt inte så mycket ...
Om du gillar en viss författare väldigt mycket och vill skriva likadana böcker som han/hon, så gör det, men bara för skojs skull. Efterapningar är inget man ska försöka publicera. Engagera dig helhjärtat i din historia och låt den bli din egen, utan att bry dig om vilken genre det är eller något sådant. Lås inte fast dig med regler om vad som "ska" eller "inte ska" vara med i din bok, för det bestämmer du själv.
Exempel på kommentarer jag har fått kring min bok:
- fel språk, så där skriver man inte fantasy
- var är kartan? Det måste vara en karta.
- kunde gott haft med lite fler inslag från nordisk mytologi
- ja se den där boken kan jag inte recensera (läsa) för jag begriper mig inte på sådan sorts litteratur
- ja se sådana slags böcker vill jag inte läsa för jag vill ha böcker som handlar om något viktigt (!)
... och varje gång vill man ju bara hojta "men läs boken som en BOK för f-n"
fast jag vet att jag själv är precis lika pantad när det gäller andras böcker ... mend det är en annan historia.