Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Sjuka människor (CoT spoiler)

Glimmers alltså, prologen till den hett(?) efterlängtade bok 10 i serien Wheel of time. En prolog på lite styvt 120 e-boksidor som kostar runt femtiolappen att ladda ned från din närmaste internetbokhandel. Faktumet att det kostar pengar att läsa en prolog i e-boksformat borde eliminera alla tvivel kring mr. J?s verkliga avsikter med serien?

Vad får man då veta av att läsa dessa 120 sidor? Jo, följande:

?att den omtalade härledaren Ituralde tillsammans med flera andra framstående män planerar en kampanj mot Seanchan. Vad Ituralde inte vet men vi läsare vet är att det är Graendal som ligger bakom det hela med avsikten att skapa med kaos.

?att Eamon Valda har något i kikaren, vitrockarna är inte nere för räkning än :-(

?att Logain troligen kommer att ansluta sig till Rand med goda avsikter och hjälpa honom rensa ut bland asha?manerna

?en massa Vita tornetpolitik. (*gäsp* jag har bättre saker för mig än att skriva om det där..)

?att Salidarrebellerna har belägrat Tar Valon och att Elaida vill ha ut något av Gawyn. Gawyn som troligen kommer att hjälpa rebellerna när han får reda på ett och annat..

?att armén utanför Caemlyn består av en hög med aristokrater som gör anspråk på Andors tron. Politik, politik, politik, överallt är det en massa politik?

?Någon, troligen mörkvän, försöker lägga sina labbar på de sigill som finns i Rands ägo, men misslyckas. Dobraine får dock livshotande skador på kuppen.

? Loial dyker upp igen.

? läget i cairhien är jobbigt, dags för rand och Cadsuane att komma tillbaka nu.

? att Mr. J. har en karaktär som går under det falska alias mr. Underhill. Jag ser härmed fram emot att få läsa om herr Nedomkull i den svenska översättningen?

Tänk om Mr. J. hade varit lika effektiv som någon annan skicklig författare, då hade folk kunnat njuta av en ekvivalent prolog fast 80 sidor kortare. Eller ännu bättre, kanske hela serien på under 2000 sidor?

Fast den möjligheten finns ju redan, man kan ju tillexempel titta in på Encyclopedia WoT på http://photeus.com/%7eewot/ och läsa hela serien sammanfattad eller läsa om allt som står i serien om alla karaktärer städer osv. Väldigt nyttigt tänkte jag först. Ända tills det att jag kom på att det faktiskt har suttit människor som har lusläst serien och sammanfattat varje pov i hela serien och hittat alla referenser till alla i serien förekommande organisationer, karaktärer, platser osv. Värre är att det där fans som gör jobbet, helt ideellt av egen fri vilja. När jag kom till den insikten infann sig ett smärre äckel, inte mindre då jag insåg att det finns hur många sådana sidor som helst på internet.

Sjuka människor som sagt. Jag vet inte vilka som är värst; han som skriver eländet, de som sammanfattar och analyserar det under lupp eller vi som faktiskt fortfarande betalar för att läsa och ta del av det?


Namn: Guff
E-post:
Tid: 19:37
Datum: 2002/07/30