Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Fantasy Böcker?

Hm.... beror väl lite på vad du uppskattar hos en fantasyroman....

BERÄTTELSEN OM FJÄRRSKÅDARNA av Robin Hobb är en av de absolut bästa böcker/serier jag överhuvudtaget läst, och jag rekommnderar den helhjärtat åt alla som lyssnar på vad jag säger. :) Här får du dock vara beredd på att alver, dvärgar, orcher, trollkarlar, extrem-onda härskare som vill ta över världen och andra ofta 'bärande' fantasy-element lyser med sin frånvaro. Handlar istället om oäkningen till en prins och hans mer eller mindre miserabla liv som sällan går som varken han eller läsaren tänker sig. Humor och spänning på andra plan än de vanliga; läs eller så får du spö. ;-)

IMPERIETS DOTTER av paret Feist & Wurts kan jag också rekommendera utan alltför dåligt samvete. Här är handligen förlagd till ett exotiskt rike med tesen "bättre dö än skämmas" som grund för samhället. Mara är en ung kvinna som utan erfarenhet tvingas styra ett av de mäktigaste adelshusen. Inte heller här ska världen räddas.

DÖDENS PORT av Weis & Hickman har det tjatats om här på forumet ganska länge. Vissa anser den seg och andra, däribland jag, korar den glatt till ett mästerverk. Här får läsaren bekanta sig med fyra olika världar, dit patryniern Haplo kommer för att ta reda på vad som egentligen hänt under den tid som hans folk varit instängt i en 'labyrint', i vilken de blev satta av sina dödsfiender sartan. De fyra världarna är uppbyggda av de fyra elementen i den gamla (vår?) och var från början avsedda att kompletera varandra, men uppenbarligen gick något väldigt fel. Facsinerande.

Även ovannämda författarpars andra serie, DRAKLANSKRÖNIKAN, kan vara värd att kasta ett öga på; speciellt om man intresserar sig för fantasy i skolan "Okej, jag och mina kompisar får nog ta och rädda världen från den onda guden eftersom ingen annan tycks bry sig och vilken tur att vi har bra vapen och behärskar trolldom och att gudarna gillar oss". Vissa avskyr den, andra gillar den och själv anser jag att den på sina ställen kan vara riktigt läsvärd. Så om det är action du är ute efter så kan detta vara ditt val!

"Magikerns saga" skulle jag däremot undvika om jag vore du. :) I mitt tycke en platt, oengagerande smörja helt i avsaknad av elementära byggstenar i stil med känsla. Magikern Aurian måste hitta ett antal reliker för att rädda världen. Snark. Om jag vore hon skulle jag låta den gå under. ;-)


Namn: Z
E-post:
Tid: 00:00
Datum: 2000/08/12