Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Den Svarte...

Båda formerna Mose och Moses används i bibeln. De olika formerna av namnet används olika mycket beroende på vilken översättning som används. Hur och när de olika formerna skall användas vet jag ej, och tror dessutom att det inte har så stor betydelse.

Frågan om Mose skrev Moseböckerna eller inte har diskuterats vida. Att Judarna i "fångenskapen" (snarare deporterade till Babylon) skrev och sammanställde texter det råder nästan ingen tvekan om, men i vilken utsträckning?

Det finns vissa som anser att de omvandlade i princip hela GT från "sägner" till skrift (bortsett från apokryferna givetvis). Det finns de som anser att de skrev delar av GT och sammanställde de skriftfragment de hade. Medan ytterligare en grupp anser att de bara sammanställde de skrifter de hade från tidigare.

Vem har rätt? Jag vet inte, för ingen av dessa grupper kan överbevisa den andre. De kan bara hävda på vad som är mest troligt beroende på innehållet i texterna. Hur texterna är skrivna, specifika ord som används, formuleringar och hänvisningar. Ett forskningsarbete som ej är helt oemotsagt. Ett forskningsarbete som kan komma fram till OLIKA slutsatser!!!

Alltså angående Mose som författare till Moseböckerna, så finns det vissa som anser att han skrivit alla fem böckerna utom 5 Mosebok 34 (sista kapitlet om Moses död).


Angående att hela judiska befolkningen fördes bort...
Babylonierna använde sig av tekniken "söndra och härska". De så att säga bytte plats på de olika folkslagen så att inte nationalitetskänslan skulle bli stark, och därmed ansåg de sig minska risken för revolt. De hade också som taktik att samla alla lärda män från de olika nationaliteterna i Baylon för att samla kunskapen. Så med största sannolikhet flyttades den lärda kretsen av judar till Babylon (SÅ JAG SÄGER INTE MOT DIG JOR!!!).


Däremot är jag intresserad om hur den judiska myologin influerades av babylonisk kultur... kan du utveckla ämnet lite mer är du snäll.


Namn: Surpuppan
E-post:
Tid: 10:04
Datum: 2002/08/27