Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Nollning

Min inställning till nollning i allmänhet är att det ju kan vara kul om det bara görs på ett bra sätt. Själv brydde jag inte mig om att nollas och det har jag inte ångrat (å andra sidan har jag inte tänkt så mycket på det). Jag får inte nolla nu i år heller pga det men det är jag glad för, jag gillar inte att tvinga folk till saker.

Det som var intressant med dokumentären var att nollarna hela tiden urskuldade sig med att "det är frivilligt" som att det skulle frånta dem från allt ansvar. Dessutom tyder väl det faktum att de verkligen urskuldade sig att de kanske kände att det inte var riktigt OK.
Eller, Elfendale? Jag förstår iaf inte hur fan du kan säga att man omöjligt kan vara trakasserad om det är frivilligt.
Ex:
Johan börjar på gymnasiet och blir erbjuden att bli nollad och träffa nya kompisar. Det låter roligt och Johan vill gärna vara med. På nollningsdagen så springer Johan ut med alla andra nollor för att ha roligt men eftersom Johans föräldrar är iranier och några av nollarna inte tycker om det så är de lite extra elaka mot Johan som känner detta, att han får mycket mer mat på sig än de andra, att han får göra saker som är lite värre lite grymmare. Till slut blir Johan ledsen och arg. Han kanske inte visar det direkt men han har påverkats av behandlingen.

Johan valde frivilligt att nollas, var det ändå trakasserier?

Johan skulle lika gärna kunna ha varit lite utanför på sin gamla skola, eller utvald utan speciell anledning. Att jag valde att säga invandrare är bara för att det diskuteras ganska mycket i media just nu. Johan behöver inte ens bli speciellt utsatt han kanske bara upplever det han utsätts för som kränkande. Har alla 15-16-åringar så god självkännedom att de kan bedöma sådant innan när de väljer att vara med, och är alla 18-åringar tillräckligt mogna för att ta det ansvar det innebär att vara nollare? Jag tror inte det själv.

De flesta som nollar tror jag är rätt sjyssta (fotografen valde som Elfendale säger säkert ut det värsta) men bland så många människor finns det säkert några som inte är det. (uppenbarligen eftersom bilderna trots allt fanns)

Är det rimligt att några av dessa människor som varje år nollas tar skada bara för att det är tradition.


Namn: TeKopp
E-post:
Tid: 22:28
Datum: 2002/08/29