Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Nollning

Intressant liten debatt!
Någon undrar om man då skulle stoppa nollning. Nä, det tycker inte jag och jag tror faktiskt de flesta som reagerat negativt faktiskt inte säger det. Vad man/jag funderar över är innehållet och tankarna på den negativa nollningen och den nollning som ligger på gränsen. Visst kan man ha nollning och visst ska man ha traditioner, men att tänka kritiskt, visa sig mogem och ha gott omdöme är aldrig fel.

Men du Elfendale har några argument som jag vänder mig mot och som gör att jag inte kan släppa ämnet.
Du skriver t ex "Sedan att vissa frackar går till överdrift går väl inte att göra något åt, i vissa fall blir det bara roligare". SJÄLVKLART går det att motverka (kanske inte stoppa) om man bara VILL och VARFÖR blir det roligare om det går till överdrift? Ursäkta mig, men de flesta tycker nog att "överdrift" är negativt laddat...

En annan sak som jag tycker är väldigt dåligt argument är att något skulle vara rätt och bra bara för att deltagarna tycker det och inte - i princip- alla andra.
OM nu ens alla deltagare verkligen tycker att det är ok MEDAN det pågår, eller långt senare).
Du skriver flera gånger med eftertryck att "INGEN ångrade det" och liknande, och om man ska vara lite elak och petig så kan man ju tycka att du faktiskt INTE KAN VETA att så är fallet. Det hjälper liksom inte att du snackar med polarna till höger och vänster.
Det finns mycket mer att säga om det som lyser igenom dina rader, men ett par extra kommentarer om "Självklart är det förnedrande men förnedrar sig inte skådespelare när de gör skämt på film? Frackarna är regissörer som skriker på nollarna (skådespelare) vad de ska göra helt enkelt."

Du skriver alltså "självklart är det förnedrande"... hm. intressant...Freudiansk felsägning kanske?

I alla fall för att fortsätta att plocka isär just detta stycke:
Skådespelare tror jag är i genomsnitt äldre än genomsnittsåldern på nollorna. Yngre=mer sårbar. Skådespelarna är ibland proffs och ibland har de till och med utbildning. Jag tror också att de i regel får veta ganska mycket om varje scen de ska göra i en film (MANUS fås innan scenen och kanske innan man skriver på kontraktet: haja liknelsen och skillnaden på skolan, och gymnasium är väl knappast frivilligt i praktiken).
I övrigt är jag övertygad om att skådisar faktiskt inte förnedrar sig per definition sig eller känner sig förnedrade. Utlämnar sig ja antagligen, men alltid förnedra sig? Nä.
Kanske kan de kännna sig förnedrade när de är i början -eller slutet- av karriären och verkligen tvingas gå med på dumma roller i dåliga filmer?
"Självklart är det förnedrande men förnedrar sig inte skådespelare när de gör skämt på film? Frackarna är regissörer som skriker på nollarna (skådespelare) vad de ska göra helt enkelt.". Det är ju inget som helst argument för att det är bra! För att vara petig igen så måste jag påminna om att väldigt många regissörer nog faktiskt inte skriker på sina anställda skådisar. Det är nog undantag. Men visst, under grovnollning skriks det ju mest hela tiden (min erfarenhet i alla fall)...

Vem kommer inte ihåg nollningarna med post- eller bankrån? (höhöhö) Det är väl rimligt att det också kan finnas mycket mer exempel än de som fått massmedias ögon på sig.

Jag håller med andra här om att argumenten med frivillighet blir väldigt tunnt när man inte vet vad man ger sig in på och man de facto har grupptryck på sig.
Grupptryck är som bensin, det kan användas till motorer eller till att få saker att brinna väldigt snabbt. Med lite ansvar och tankeverksamhet fattar man det.


Du och några av dina polare kanske tycker ni är balla och säkert upplever ni nu att ni hade skoj, men jag tycker den människotyp man lätt kan associera till är VEDERVÄRDIG och jag äcklas vid tanken på hur sammhället skulle kunna påverkas på sikt om denna typ av värderingar skulle få fäste.
En "nollningsofficer" hade nog kunna varit en penalistiskt översittare på nån internatskola, eller mer extremt: penalistisk drill sergant ala Full Metal Jacket (bygga gemenskap, "härda", bla bla bla) eller nån ung brunskjorta som skiker och skrattar åt andra som ska springa på led med löjliga hattar, bära hånfulla skyltar, krypa på knä, slicka på stövlar, skura torg, äta/dricka nåt de inte vill etc, nån ung kinesiskt kulturrevolutionär som skrattar sig fördärvad åt människor som får springa gatlopp, ha löjliga hattar/kläder, hånfulla skyltar, bli verbalt bespottade och fösta som boskap.
Extrema och orelevanta exempel? Tja, kanske det, men det är faktiskt vad väldigt många beskådare associerar till och redan det borde vara en varningssignal! Vi ungdommar och t o m de som är yngre än oss (barn) kan göra väldigt skummma saker med varandra i grupp och ofta fattar vi nog det inte själva. Nä, en och annan dåre får nog fritt spelrum i såna sammanhang och problemet är att saker kan balla ur och att dessa människor helt plötsligt driver massan och därmed döljer vansinnet och gör det okay ("om alla runt mig gör det är det okay").


Namn: David Bagare
E-post:
Tid: 00:31
Datum: 2002/08/30