Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Låna rpå bibliotek istället för att köpa

Jag har också hört, någonstans, att totala "välståndet" i världen faktiskt ökar, samt att antalet väpnade konflikter minskar.

Men sådant låter ju konstigt mitt i all vår genomdeppiga nyhetsrapportering, vilken hela tiden ger intrycket av att allt blir värre och värre ...

Men vi människor har ju en tendens att tro att all utveckling kommer att vara helt linjär från den punkt där vi står ... dvs om något tycks minska så kommer det snart att vara borta, och om ungdomsvåldet tycks öka så kommer vi snart att befinna oss i laglöst kaos. (För att ta ett exempel.) Men så är det ju inte.

Välståndet i Asien påverkar nog oss i hög grad. Om vi inte har några låglöneländer att tillverka våra konsumtionsprylar i, så kommer priset på dem att rusa i höjden. Om folk i Asien börjar använda bil och förbruka energi på samma sätt som vi gör - och varför skulle de inte vilja det? - så kommer hela vår livsmiljö att kollapsa.

Det som känns fel i sammanhanget är just detta: världen skulle gå under om alla levde som vi. Slutsatsen är att VI lever på fel sätt, och det är inte alls roligt att konstatera ... (Vem vill vara först med att sänka sin levnadsstandard? Du? Jag?) Möjligen kan det bli bra om totala folkmängden inte ökar mer, eller rentav minskar lite, och om alla, från den enskilde individen till ländernas regeringar, lever miljömedvetet. Samt, givetvis, att ingen ödslar energi och resurser på att kriga.


Namn: Christina
E-post:
Tid: 09:49
Datum: 2002/09/04