Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Vad är kvinnligt?

När jag föreställer mig kvinnliga krigare (fantasystuket, inte Israels och USA:s arméer) så ser jag rejält stadiga kvinnor framför mig, muskulösa och närmare 100 kg än 45. Jag tänker mig också att en kvinnlig krigare av hög dignitet också är lite äldre än 18 år, snarare kring 40. Hon har ett väldigt oglamoröst yttre, förmodligen en ful (dvs praktisk men inte så klädsam) frisyr och ett ganska kärvt sätt överhuvudtaget. Kärvt, men inte buffligt. Hon skulle bli irriterad eller sårad om någon klagade på hennes hygien, men i fält struntar hon annars i sitt utseende. Privat skulle hon kanske kunna tänka sig ett litet smycke i alla fall - jag har svårt att tänka mig en kvinna som inte har något litet nöje av att pynta sig vid lämpliga tillfällen. Och jag har också svårt att tänka mig en professionell krigare som tjafsar med smink och sånt när det finns viktigare saker att tänka på.

Det är min bild av en passande kvinnlig krigare, en som verkligen ser stark ut men aldrig skulle komma på idén att gå omkring och "spänna sig".

"Kvinnligheten" skulle för en sådan kvinna yttra sig i lätt moderliga egenskaper: hon är omtänksam och lugn, skapar en atmosfär av trygghet som inte bara har med "stridserfarenhet" att göra. Hon har inget intresse av att kämpa om herreväldet med manliga kollegor och hon är en god lyssnare. Jag tror att just omtänksamheten kan anses som en "kvinnlig" egenskap, det verkar i alla fall som om män tillåts vara mer självupptagna än kvinnor utan att man klagar på dem för det. Om denna kvinna t ex har ett barn någonstans, som hon har lämnat i någon annans goda vård medan hon själv är ute och krigar, skulle hon bli väldigt sårad om man sa till henne att hon inte brydde sig om sitt barn (eller sina soldater). Hon anser ju att hon har gjort det bästa för sitt barn, även om det INTE innebär att hon själv måste vara i barnets närhet.

Den här kvinnan är inte ett dugg intresserad av att vara en av grabbarna, bara en stridskamrat i största allmänhet, och hon skulle bli arg över alla former av sexuella trakasserier - inte minst sådana som antyder att hon är frigid, lesbisk eller på annat sätt sexuellt "onormal". (Om hon nu inte ÄR lesbisk men det är väl inte aktuellt i det fall du beskriver.)

Alltså - de ideala "kvinnliga" egenskaperna för en krigare skulle vara lyhördhet, omtänksamhet, renlighet, ett sexliv som kan anses normalt men som är strikt skilt från "jobbet" ... hon skulle bli klart irriterad om någon man fäste något avseende vid att hon är kvinna - dvs antyder att hon skulle avvika från en norm - när hon försöker klara sitt uppdrag. Hon skulle bli lika irriterad om någon vid sidan av "jobbet" låtsades ta henne för en man.

Jaja, schablonbilder ... jag vet.


Namn: Christina
E-post:
Tid: 22:39
Datum: 2002/09/14