Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Ang. uttrycka sig

Om jag skall ta och kommentera det hela...

Personligen är jag - särskilt i skrift - ganska (om än inte helt) språkkonservativ på det sätt att jag i alla fall använder stavningar som "skall", "mig", "sade" och liknande. Jag tycker även bäst om när andra gör likadant, men det är ingenting jag försöker tvinga på min omgivning på något sätt. Alla tycker inte likadant, alla KAN inte stava. Och jag är själv synnerligen duktig på att kunna halka fel över tangentbordet och göra misstag som jag inte uppmärksammar förränn det är för sent, när meddelandet redan postats.

Men även om jag försöker att ta alla inlägg på lika stort allvar så blir det lätt så att de som använder inkorrekt svenska, struntar i diverse regler för hur språket i skrift bör behandlas och liknande, inte tas på samma allvar. Det är ingenting som sker med mening, utan är ofrivilligt och högst irrationellt. Tyvärr tror jag inte att det är någonting jag kan ändra på, jag fungerar helt enkelt så.

I de värsta fallen - och nu talar vi inte om stavning, det finns till exempel dyslexi, vilket jag har full förståelse och respekt för - kan det lätt bli så att man inte ens läser vad som står. Ett typexempel på det är de två sista raderna i Joels inlägg från 15:03

"jA jOR JAG SKA FÖRSÖcKA BÄTRA MÄJ! Pöös o mzzor av Kjamizar"

Nu är jag medveten om att de är överdrivna och skrivna i syftet att provocera, men misshandeln av språket får mig likväl att bli nästan fysiskt illamående. Ett inlägg i vilken annan tråd som helst som inte handlar om just språket som börjar på liknande sätt löper en mycket stor risk att inte bli läst över huvud taget.

Jag säger inte åt någon hur de skall skriva, jag tänker inte be er att ändra på det (även om det skulle glädja mig om fler faktiskt kunde respektera de stavningsregler som trots allt existerar, där ute någonstans (och på vissa ställen då lyser med sin frånvaro)). Jag talar helt enkelt om hur jag personligen, oavsett om jag själv vill det eller inte, ser på inläggen och då naturligtvis - eftersom jag är en människa och inte mer än mänsklig (tyvärr) - till en viss grad även på de personer som skriver dem.

Ber om ursäkt för eventuella stavfel och språkliga missar och skyller dem på mitt tangentbord ;)


Namn: Julle
E-post: johan-julle@telia.com
Tid: 15:21
Datum: 2002/09/15