Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Randland= Artursagan

Jag tror att Jordan har meningen med Jordans värld är att den utspelar sin före vår tid och att det som händer där är det som senare, i grovt förvanskad form kallas Artur Sagan.

Jag tror att i den förvanskade form av WoT som idag kallas Artur sagan bara är en sammanfyltning mellan historien om Rand Al Thor och Kejsaren Artur Hökvinge. I senare tider har berättelsärna i folketsminnen flytit ihop.

För att börja med Storkonung Artur Pandrag, har det inga likheter med Kung Artur.

Det magiska svärdet i stenen, Excallibury, har vissa likheter med det "magiska" svärdet i klippan, Callandor.

Riddar Galahad har vissa likheter med vitrocken Galadh.

Padan Fain heter också Mordeth och som vi alla vet så hette Kung Arturs fiende Mordeth.

Guiniuvere har vissa likheter med Egwene, båda är på olika sätt inblandade i draman där flera män är inblandade. Egwene är kär i Gawyn som tjänar hennes ärkefiende Elaida som i sin tur är fiende til Egwenes förre trolovade Rand Al Thor. Dessutom så är Galadh, bror till Gawyn fiende till dom alla. Gwuinivere i sin tur är inblandad i ett svartsjukedrama där Gawain och Artur ingår(har kanske inte så stora likheter med Egwenes situation men det dramat kan nog ha förändrats ganska rejält under tidsåldrarna som gått). Båda är mäktiga, en drottning, en Amyrilintronad.

Merlin kan vara Moiraine men kan också vara Rand. Som jag redan sagt kan berättelserna om Rand och Artur Hökvinge ha flytit ihop till en perso, som sedan åter delat sig till en Krigare och en Magiker.

Caemelyn är förmodlingen Camelot. Kung Artur var en bondpojke, det var en också Rand.

Excallibury= Callandor.
Gawain= Gawyn.
Galahad= Galadh.
Artur Hökvinge= Kung Artur
Oh so son.....


Namn: Jor
E-post:
Tid: 09:00
Datum: 2002/09/26