Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Lite dark fantasy

På Fredag klockan 22 på kanal fem, visar de filmatiseringen av en av mina favorit böcker, en vampyrs bekännelser.
Såsom tradition är, är filmen naturligtvis VÄLDIGT mycket sämre än boken.
Men filmen är fortfarande sevärd, huvudsakligen beroende av Kirsten Dunsts otroliga presentation i Claudias Karaktär (vilken kommer in i berättelsen ungefär halvvägs genom filmen).
Tom Cruise, som spelar Lestat, är däremot inte trovärdig i rollen som vampyren (Anne Rice har skrivit följande om sin vampyrseries stjärnkaraktär: "Lestat is a monster ... I love him ... But he IS a monster."). Brad Pitt gör en OK presentation i rollen som Louise.
I filmens inledning ger Brad Pitts berättarröst oss en aning om det superba språket Anne Rice använder i den här boken, och alla andra böcker i serien.
En vampyrs bekännelser, Interview whit the vampire, är alltså den första boken av många i vampyrkrönikorna. Fortsättningen heter The Vampire Lestat där man dels får reda på var Lestat verkligen kom ifrån (och ofrånkomligen blir fascinerad av honom), dels får veta vad som hände med honom efter det att Claudia "gett utlopp för sin ilska".

Tillbaka till filmen.
De har tagit bort de intressanta delarna, som till exempel att Louise blir förälskad i en dödlig kvinna som bott granne med honom hela deras liv, men som han först efter det att han blivit odöd får upp ögonen för (vilket garanterat är För Sent).
Eller som det vackra språket, och många av intrigerna.
Eller som det här med att det är blod överallt i filmen, men inte i boken (för att uttrycka det med pratchetts ord från the fifth elephant: "for a vampire it's a shame to waste good food." hehe).
Men trots det är filmen inte HELT misslyckad. Jag känner att de kunde ha gjort den kanske 500 procent bättre, men man kan väl inte få allt.

Så jag tyckar att de av er som har femman, inte har något annat för er klockan tio på fredagsvällen och inte måste upp tidigt på lördagen borde se filmen.
Stäng inte av tvn eller byt kanal, bara för att början är tråkig. Vänta på Claudie, för Kirsten Dunst är strålande.
Kirsten kommer in strax efter det att Louise, dyster till sinnes, vandrar in i de pestsmittades kvarter (1800 talets frankrike).

"Don't go in there, monsiuer! It's the plauge!"
"Oh, it's to late, to late..."




"Claudia, don't!"
"Why not!? Why can't I change, like everybody else!?"
"Claudia..!"
Underbar scen från filmen, hela filmen blir värd att se på grund av den scenen.
Underbart.


"Claudia?"
"Yes, Louise..."
"What... Do you want her?"
"No..!"
"Claudia?"
"I.. I want to BE her..."


Namn: Eowyn
E-post:
Tid: 11:17
Datum: 2002/10/03