Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Alver, odödlighet och familjeliv

Är Covenantkrönikorna bra? Det låter som en väldigt trevlig idé... att ha en huvudperson(?) som lever i tron att han lever i en dröm.

Gör han saker som han tycker känns bra, bara för att det egentligen inte påverkar andra (tror han), men egentligen blir det väldiga påföljder? Om det nu är en han vill säga... men jag skulle inte se någon skillnad om det var en hon.


Har bara läst svenska översättningen av Tolkien, tycker dock mig minnas att Legolas hade barn. Om... vilket inte är omöjligt, ...det nu är så att det smugit sig in genom översättningsmiss, så kommer frågorna...
"Finns det fler missar i översättningen? Finns det fakta som vi tar som självklara som egentligen bara är senare påhitt?"

Låt mig förklara den andra frågan...
Låt oss ta Tolkien som exempel. Han skrev ett orginalmatrial, med några böcker och manuskript vid sidan om. Allt som han skrev är inte direkt solklart. Varifrån kom olika folkslag? Hur var de släkt? Hade de några barn? Hur uppstod det ena eller det andra riket? Varför och vilka seder har de olika folkslagen?

Många har försökt att tolka detta, och kommit med olika sanningar... men vad är sant? Ett påstående sägs, och för någon blir det en sanning, och som senare sprids. Fler "felaktiga" sanningar dyker upp och bildar så småningom en felaktig bild av det som egentligen är...

Detta ger mig en tanke på att man kanske borde oftare använda sig av källhänvisningar. Det gör också att jag reagerar väldigt starkt när någon säger att detta är absolut sant, utan att hänvisa till någon källa.

Vad är sanning i fantasins värld?


Namn: Surpuppan
E-post:
Tid: 12:48
Datum: 2002/10/03