Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Dåliga filmatiseringar

Oj va urspårat det har blivit ... *säger influensagrinig Christina* Här kommer mitt stora och sista inlägg i frågan bara för att jag blir galen på det här moralsnacket...

Att vegetarianer skulle vara moraliskt mer högstående än köttätare tycker jag är ett sabla trams och det vägrar jag gå med på. Det kan de få anse själva men jag gör det inte. Ät ert bröd med gott samvete men minns alla råttor som satte livet till vid spannmålsmagasinet (samt alla orena, köttätande katter som fick sig ett skrovmål. Råttor håller man nämligen stången med hjälp av gift, fällor och katter).
Framställning av säd och grönsaker kostar en himla massa små djurliv på vägen. Stora också, förresten - rådjuren och hararna tenderar att bli skjutna när de käkat för mycket på grönsaksodlingarna. Ingen av oss skulle för övrigt existera idag om inte våra syndiga förfäder emellanåt gått på jakt ... och vad ska vi säga till eskimåer och andra folkslag, vars hela existens bygger på konsumtion av animalisk föda? Det är ju trevligt att den som vill vara vegetarian/vegan kan unna sig lyxen att vara det också, men det finns och har funnits en oerhörd massa människor som varit tvungna att leva av vad de kunnat få tag på, och det är förmätet att döma de som inte har något val, bara för att man själv befinner sig i - den historiskt sett sällsynta - positionen att man kan välja precis vad man vill äta!

Ja, jag vet att det finns vegetarianer även i fattiga områden. Men de lever inte precis i vår klimatzon. Idag, när vi har förädlade växtsorter och bra förvaringsmöjligheter, kan man kanske leva vegetariskt i Sverige året runt utan att behöva lita till importerade livsmedel. Men förr i världen var det nog svårt. (Och korna mjölkade dåligt på vintern, och hönsen lade inga ägg.) Och skadedjursbekämpning har funnits sedan människan började odla ...


Vegetarisk mat är gott och jag äter det gärna. Men låt mig påpeka detta: det feta i hamburgaren är inte köttet, utan osten och majonnäsen. Grilla burgaren och skippa de feta tillbehören, så blir det en riktigt nyttig måltid.

Ny forskning pekar dessutom på att animaliskt fett inte är så onyttigt som man trott. Smör innehåller t ex ämnen som skyddar mot cancer. Jag har ersatt lättmargarinet med smör och det är mycket godare. Det har inte fått mig att gå upp ett hekto i vikt heller.

Däremot håller jag med om att det blir både godare och hälsosammare att ha mycket grönsaker med i maten. Jag tycker bara inte att man ska lägga så mycket moral i det hela. Andra dör för att jag ska få mat, oavsett vilken mat det är. Till slut dör också jag och blir maskföda.


Namn: Christina
E-post:
Tid: 09:46
Datum: 2002/10/14