Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Dåliga filmatiseringar

»Detta var den almänna bilden, dock så visste folk inget om afrikaner förrutom det dom hört ryktesvägen och det som byggts upp genom västspropaganda och rykten som härstammar redan från 1400-talet.«

Är det rasism? Det låter mer som okunskap i mina öron. Och var det verkligen så att det var vad gemene man trodde, eller var det vad de tongivande trodde? Rasbiologi var på modet, men jag tvivlar på vanligt folkm brydde sig vidare mycket.

»Sveriges riksdag(eller kanske det var regeringen) skrev något dokument under 20-talet tror jag där man rekommenderade vilka folk svenskar skulle gifta sig med.«

Ja, och man hade ett rasbiologiskt institut.

»Man hade också bilden av judar som snikna, onda, manipulativa och otrogna. En svensk skollärare sade till sina elever i slutet av 1800-talet: "Idag ska det börja två små judebarn i klassen och jag vill inte att ni ska vara dumma mot dem bara för att deras folk dräpte guds son"«

Fientlighet mot judar kan definitionsmässigt inte vara rasism, då "judar" inte är en separat ras. Snarare är det antisemitiskt.

»Alla icke kristna folk såg man i allmänhet ner på.«

Att se ner på folk av en annan religion är inte rasism.

»Att rösta på Sverigedemokraterna, Skånesväl eller Nationaldemokraterna är rasistiskt.«

Att man är rasist betyder att man ser ner på en annan ras. Sverigedingokraterna, Skånes Svål och Nazionalfascisterna är mer inställda på att bara slänga ut dem, inget i stil med Hitlers "Lebensraum" eller liknande (än).

Vidare har de (åtminstone SD) ett extremt populistiskt partiprogram som, bortsett från invandrarpolitiken, teoretiskt borde kunna tilltala vem som helst. Något i stilen "mer pengar till fattiga, omsorg, skolan och lägre skatter" ;-)

Alltså, missförstå mig inte. Jag håller i princip med Jor, men jag tycker att det är dumt att göra kategoriska uttalanden som "folk var mer rasistiska då än nu" eller att X procent är rasister. Att folk tittade snett på romer eller svarta för hundra år sedan vet jag inte om man ska kalla rasism. Om man dagligen umgås med invandrare men ändå har fördomar, omedvetna eller ej, är man mer eller mindre rasist än en som tror att "negrer är lata" som aldrig träffat en svart person?


Namn: Gorg
E-post:
Tid: 18:00
Datum: 2002/10/22