Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Fantasyns ursprung

Erendor skrev:

"Är det någon som vet hur fantasyn egentligen kom till?"

Egentligen är ett svårt ord, men lite hum finns det. Som litterär genre drar det sitt primära ursprung från det sena 1700- och tidiga 1800-talets gotiska romaner, rövarromaner och en del annat.

Författare som Edgar Allen Poe, William Morris, George MacDonald och Sheridan LeFanu verkade alla under 1800-talet och skrev vad som idag skulle ses som fantasy. Dock fanns det inte något genrebegrepp (överhuvudtaget, för den delen) och många "mainstream-författare" vävde också in fantastiska inslag i sina böcker.

Under början på 1900-talet började fantasyn uppträda som en egen genre, främst under inflytande av de populära novellmagasinen, som i USA kunde vara väldigt specialiserade. Det kanske viktigaste av dessa var Weird Tales, i vilket bland annat Robert E Howard och HP Lovecraft publicerades. Ett annat viktigt namn här är Edgar Rice Burroughs.

Sf-genren var lite snabbare att utveckla ett genremedvetande, och flera sf-författare skrev också fantasy. Dessutom fanns den kortlivade men inflytelserika novelltidskriften Unknown, som kom under 1940-talet under ledning av Hugo Gernsback. Här dök för första gången bland annat Fritz Leibers Fafhrd och Gray Mouser upp.

Samtidigt skapade bland andra JRR Tolkien, CS Lewis och andra sin tradition i Storbritannien, skild från den som började uppstå i USA. De knöt bakåt dels till 1800-talets fantastiker, dels till ännu äldre material som Beowulf, Eddan och Bibeln. Det var först i och med Tolkiens genomslag i USA som man kan säga att fantasygenren som vi ser den idag skapades.

Äldre fantastiker som Cervantes, många pjäser av Shakespeare med mera tas ofta upp som fantasy. Problemet med detta är att verken när de skrevs sågs som litteratur - det fanns ingen distinktion mellan genrer såsom vi ser det idag. Fantasyn kunde först uppstå när realism i litteratur började ses som något att uppnå, skilt från kravet att berätta en god historia.

Jag kan rekommendera John-Henri Holmbergs bok _Fantasy_ (finns på biblioteket), även om den har lite väl snäva avgränsningar på sina håll, och Annika Johanssons _Världar av ljud, världar av mörker_ (finns på biblioteket), även om den är lite väl inspirerad av JHHs bok. På engelska kan jag särskilt rekommendera _The Billion Year Spree_ av Brian Aldiss (finns åtminstone på Stockholms stadsbibliotek), även om den främst handlar om sf.

/Karl-Johan


Namn: Karl-Johan Norén
E-post: kjn@bredband.net
Tid: 18:30
Datum: 2002/10/22