Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Jämförelser

Njaeo, när man jämför två saker måste de alltså ha gemensamma beröringspunkter. Att jämföra en film (vilken som helst) med en annan film, utan att direkt precisera VAD i filmerna man jämför, kan bli lite flummigt.

Men visst - man kan förstås jämföra en skådespelares insats i en film, med hans insats i en annan. Man kan jämföra det objektiva underhållningsvärdet i en mysdeckare med en brutal thriller, men då är det alltså viktigt att man hittar detaljerna som kan matschas mot varandra.

Däremot är det svårt att jämföra min egen subjektiva upplevelse av filmen jag såg sommaren -92 med den jag såg hösten -99. Det är också vanskligt att jämföra den första fantasyboken jag läste, med den femtioåttonde. Man ska försöka vara objektiv i sina jämförelser, inte relatera till sig själv vid ett momentant ögonblick, för vi är föränderliga. En sådan jämförelse säger ju egentligen rätt lite - åtminstone om de jämförda objekten. Huruvida en film eller bok "imponerar" beror t ex på vad tittaren/läsaren tidigare har upplevt. Jag var betydligt mer fascinerad av effekterna i Terminator 2 än av dem i Matrix men det beror ju helt enkelt på att T2 var först.

Så vi är säkert helt överens egentligen.


Namn: Christina
E-post:
Tid: 13:09
Datum: 2002/11/08