Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Orcher, onda eller goda?

Blev av någon outgrundlig anledning intresserad om orcherna för någon dag sedan. Det jag undrade över var om det verkligen är onda? Riktigt onda?

Svaret är Nej. Orcherna dödar alla människor de kommer åt men människorna dödar alla orcher. Vi vet väl alla vad som hände med orcherna efter slaget vid Helms klyfta, de slaktades som får medan deras mänskliga allierade frigavs.

Orcherna är fula och ser skräckinjagande ut men det gör det förmodligen inte ur sin egen synvinkel eftersom allt handlar om perspektiv.

Orcherna trivs i mörker och förkastar ljus, men vem säger att mörker är ondskefullt. Allt handlar återigen om perspektiv.

Orcherna tjänar Sauron, Gör de dem onda? Nej, när man lyssnar på samtalet mellan de två orch-kaptenerna vid den där befästning som ligger nära Honmonstrets grotta så hörs tydligt att de inte har några högretankar om sin Herre, nej där och på många andra ställen framgår ganska tydligt att orcherna är trälar till Sauron, precis som många människor. Desstom så är nog Sauron den enda fasta punkten för orcherna eftetersom alver, dvärgar, enter och människor jagar orcher så fort de får chansen. Orchernas enda riktiga möjlighet att någon gång få leva i samma dominerande och relativt säkra ställning som människorna är att lyda sauron, vars väsen förmodligen på något sätt är knutet till deras.

Orcherna är giriga men det är också dvärgarna. Dvärgarna anföll ju alverna under första åldern för att stjäla deras största Skatt.

Orcherna är sadistiska men de har ju avlats för att bli det och kan inte rå för det själv. För övrigt så är även människor sadistiska se bara på balkan-krigen. Jag tror att den enda större skildnaden är att människan har en moral som är intergrerad med barnuppfostran och samhälls andan medan det inte är fallet med orcherna, men när människans moral i extrema situationer, som under balkan-krigen sätts åt sidan så blir människan nästan eller lika sadistiska som orcher. Dock så är sadismen mer utbredd bland orcher, inte alla människor kan förvandlas till odjur. Dessutom så är sadismen djupare begravd i människan, så djupt begravd så att de flesta inte känner till den.

Orcherna har också drömmar och skräck. De två orch-kaptenerna talar med rädsla om vad som skulle hända md dem om kriget förlorades och de tallar också drömmande om att ge sig av i världen om de segrar och anlägga en egen bosättning någonstans. Högst mänskliga känslor.
MvH Jor

ps. Jag använde ordet ondska några gånger, jag anser dock att ondska inte egentligen existerar, det handlar om perspektiv. Med ondska så menade jag det som idag allmänt anses vara ondska i vår del av världen, och inget annat.
DS


Namn: Jor
E-post:
Tid: 11:22
Datum: 2002/11/23