Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Varför!

VARFÖR JAG GILLAR FANTASY: (okej, tror också att jag har svarat på frågan förut. Se arkivet, muahaha)

Jag har alltid velat se lite längre bort än till min egen verklighet. Som liten ville jag bli bakteriolog (som pappa var) för då fick man studera en mycket spännande värld i mikroskopet. Sedan ändrade jag mig och ville bli astronom, för att få glo på främmande världar i teleskopet istället ... Nu blev det inget av detta, men mitt exjobb utfördes med hjälp av ett svepelektronminkroskop, jättekul faktiskt. Härav kan man möjligen dra slutsatsen att jag gärna studerar sådant som man INTE kan se med blotta ögat. Likaså läser jag gärna berättelser som jag INTE kan relatera direkt till den s k verkligheten. Varför det - tja, till att börja med tycker jag att verkligheten kan upplevas; den behövs inte läsas om. Dessutom tycker jag att jag numera blir formligen förföljd av Verkligheten i alla medier och all information som rasar över mig.

Detta var EN aspekt av fantasyn som jag uppskattar. Men nu är det också så att människor i alla tider, utom de sista trettio åren i Sverige, har vetat att allegorier och sagor är mycket effektivare instrument för att skildra "verkligheten" än vad verkligheten själv är. Det finns inte ETT svar på varför jag läser fantasy, för det är samma sak som att påstå att fantasy går ut på en enda sak.

Och det vore ju i längden tråkigt.

Jo, jag läser annan slags litteratur också. Men jag läser inte gärna böcker om medelålders civilingenjörer och deras händelselösa liv i Sverige anno 2002. För varför skulle jag göra det?


Namn: Christina
E-post:
Tid: 19:50
Datum: 2002/11/26