Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Relion och historia.

Ja, religion har genom människans historia använts som ett redskap för att vissa människor vill ha makt över andra, dvs skaffa sig själva egna fördelar. Och har det inte varit religion så har det varit något annat - politiska dogmer, föreställningar om könsroller, traditioner av alla möjliga märkliga ursprung, whatever.

Vi har haft ett antal religionsdebatter här och de brukar sluta med total oenighet - eller möjligen total enighet om att det är fel att trycka på andra sin egen övertygelse och idiotförklara andras. I synnerhet i religiösa sammanhang, och dit räknar jag ateismen, finns nämligen en svår hake: det hela bygger på tro, inte något som är empiriskt bevisbart.

Men jag vill återigen framhålla detta: gör nu skillnad på fanatiker (av alla sorter) och icke-fanatiker. Fanatikern överdriver sin tro, vilken den än är, och kan därmed bli rätt tröttsam, eller rentav farlig. Men båda dessa kategorier tycks existera inom varje religion, politisk lära eller vad du vill.

Vad jag ville säga var alltså att jag inte ser just religion som "orsak" till något alls, inte I SIG, men däremot som ett ofta använt redskap. Det gäller att försöka sätta sig över skillnaderna människor emellan och inse vad vi alla har gemensamt istället.

JAg vet inte om det där med Hitler stämmer men det finns massor med politiska ledare som har skapat kulter kring sig själva så varför inte. Och så finns folk såsom Ron L. Hubbard vilken uppfann en alldeles egen religion (scientologin) i akt och mening att bli rik! Och det blev han ju.


Namn: Christina
E-post:
Tid: 17:54
Datum: 2002/12/12