Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Canoy Har Fel!

I tråden "Bokbra Jul?" så sade Darce att han fått Athalus (del 1) och Morgans färd, Canoy sade då angående den andre av de två böckerna:
"Det låter som en barnbok"

Canoy, det är inte en barnbok. Lite fakta om boken:

Colleen McCulllough
Morgans färd

Ca-pris: 350:-
ISBN: 91-27-08429-9
Bandtyp: Inbunden
Sidantal: 655
Utkom: 2002

Med en brett upplagd historisk roman, Morgans färd, återvänder Colleen McCullough till sina egna hemtrakter för att teckna en bild av hur det gick till när Australien koloniserades.
I romanen får vi följa Richard Morgan, som är en autentisk person, från augusti 1775 till början av 1793. När vi först träffar Richard är han en ung man, utlärd vapensmed, bosatt i den brittiska sjöfartsstaden Bristol och för tillfället verksam i sin fars pub. Han drabbas av svåra personliga tragedier, blir ruinerad efter en affärssvindel, lurad av en antagonist och utsatt för rättsapparatens alla övergrepp.

Richard döms till döden, men får straffet omvandlat till transportering. Englands överfyllda fängelser skulle hjälpa till att slå två politiska flugor i en smäll. Samtidigt som England blev av med misshagliga människor kunde man hävda den nyupptäckta kontinenten på södra halvklotet för brittiska kronans räkning.

Richard och hans olyckskamrater får utstå enorma umbäranden, mycket levande skildras de fasor som fångtransporterna innebar. Den första koloniseringsplatsen, Botany Bay, räckte inte till för alla transporterade fångar, utan en isolerad ö långt ute i Stilla Havet, Norfolk Island, blir Richards nya destination. Här skildras livfullt hur ett samhälle byggs upp under de allra sämsta förutsättningar.

Richards personliga egenskaper är sådana att han blir en ledargestalt, om än motvilligt. Han är en rättskaffens man och möter till slut även kärleken på nytt i den nya kontinenten, den plats han nu vet är hans nya hem.

Morgans färd kan nästan beskrivas som en dokumentärroman, den är minutiöst noggrann i skildringen av allt från vapensmide, skeppsinteriörer, rombränning till skogsavverkning. Vi får också en levande bild av de olyckliga människospillror som hamnade på jordens undersida.

Morgans färd är tänkt som första delen i en trilogi som ska skildra Norfolk Islands många gånger mycket dramatiska historia.


Evreka är fantastiskt bra för att få fram lite snabbfakta :)
MvH Jor


Namn: Jor
E-post:
Tid: 21:12
Datum: 2003/01/05