Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

5 mest underhållande författarna

Ååh, vad mysigt att läsa när folk skriver snälla saker om min bok. Meera, mera ...

Jag behövde det faktiskt. Läste en skitelak kommentar om min bok när jag var ute och vandrade i cyberrymden igår, och jag blev väldigt sur. Boken var det sämsta som någonsin skrivits och det slutgiltiga beviset för att svenska fantasyförfattare är och förblir totalt odugliga, ungefär. Men den lille (lilla?) skitstöveln kunde inte ens stava mitt FÖRNAMN rätt, än mindre efternamnet, så då kan man ju undra hur noga han (hon?) egentligen läst boken. Det var inte någon dyslektiker.

Det är en besvärlig sak med att såga böcker. Man ska ju ha rätt till en åsikt! Men samtidigt ... man önskar ibland att de som skriver sina omdömen kunde tänka på att det bakom boken finns en människa. En människa som kanske har lagt ner enormt mycket jobb och engagemang på sitt verk, och som faktiskt också har känslor. Dessutom minglar även författare ute på Internet, och det kanske i högre grad än många andra. Ja, ibland blir inte resultatet så bra när man skriver. Ibland kan man kanske misstänka att det är ett slarvjobb från någon som vill tjäna snabba pengar. Men ofta är det ju inte så! Och lika ofta beror det dåliga intrycket på att läsaren varit okoncentrerad, lat eller haft helt felaktiga förväntningar. Eller möjligen har läst boken baklänges och uppochner.

Ja ... en viss andel av läsarna kommer oundvikligen att ogilla det man skriver, kanske rentav hata det. Det hör till och man får svälja det, men det smakar inte bättre för det. Medan man skriver har man ju nog av sina egna inre demoner, de där som hela tiden hojtar till en att det man gör är helt värdelöst. Jag tror inte ens att storsäljarna är helt immuna mot taskig kritik.

Så man tackar. Jag trodde faktiskt inte att min bok skulle kunna kallas "underhållande" för jag kan tänka mig att den är för mörk för det. Men det spelar inte så stor roll. Böcker kan ju vara bra ändå.


Namn: Christina
E-post:
Tid: 19:19
Datum: 2003/01/15