Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

DwH söker Jörgen/förlag.

Christina skrev:

"Noveller BORDE egentligen vara perfekta i vår tid, när man vill ha något lagom långt att läsa under resan till jobbet och sånt där ... Men det ser ju annars ut som om utvecklingen går åt andra hållet, med allt längre romansviter ..."

Jo, jag läste själv mycket noveller när jag pendlat, men det är inte många som gör det. Skälet är, tror jag, att noveller är betydligt mer krävande att läsa. En novell är ofta så komprimerad att det är svårt att slappna av som läsare - man måste vara koncentrerad hela tiden. Och det är inte det folk vill vara på bussen.

Och ja, det är väldigt vanligt med "serialiserade romaner", om man kan kalla dem för det. En hel del av de tidiga sf-romanerna skrevs på det sättet, liksom en stor del av böckerna under 1800-talet. De publicerades i småbitar i tidningar eller häften, för att slutligen kanske bindas ihop till en bok.

Bara för att ta ett par exempel så skrevs så gott som hela Dickens produktion på det sättet, liksom Asimovs Stiftelse-trilogi, _Rymdsjukhuset_ av James White, _Den döende jorden_ av Jack Vance med mera, med mera.

_Den döende jorden_ rekommenderas för övrigt varmt, för alla som vill ha goda fantasynoveller.

/Karl-Johan


Namn: Karl-Johan Norén
E-post: kjn@bredband.net
Tid: 17:34
Datum: 2003/02/05