Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Analyserar ni det ni läser?

Jag har läst mycket under de senaste åren. I olika genrer, för nöje och i studiesyfte.

När man studerar blir man snabbt inlärd i att man ska reflektera och fundera kring det man läser. Hur stämmer det med det jag redan vet. Man ska inte ta fakta för givet utan fundera kring vad som är källan o.s.v.

Detta har på sätt och vis påverkat mitt sätt att läsa när jag läser fantasy/nöjes läser. Det blir dock inte så att jag analyserar själva handlingen och om författaren har rimliga förklaringar till vad som är magins ursprung och liknande. Då handlar det mest om rimligt eller inte.


Nej, det handlar mer om bokens uppbyggnad. Eftersom jag vet att det finns regler och tips till hur man går till väga när man skriver en bok och knep kring hur man kan göra för att få läsaren att vilja fortsätta läsa. Sådant som kallas typ författartips och dramaturgiska knep. Så är det sådant jag sitter och håller utkik efter. Jag letar inte efter dem i handlingen, men har en tendens att reagera över dem när jag träffar på dem.

Exempel: Ett sätt att få en läsare att aktivt läsa igenom en del i bokens handling som inte är drivande för den är att låta något viktigt hända. Och sedan inte låta det förklaras fullt ut. Som läsare förstår man då att förklaringen finns längre fram i boken (annars vore det ju dumt)så man läser glatt vidare genom det långsammare stycket i väntan på förklaringen.

Känner ni igen det...? det förekommer ofta när det är många karaktärers olika historier man följer. Sriv lite kring hur ni tänker kring det jag tagit upp. Hur flyter erat läsande??

På tal om karaktärer.... det är något som verkligen är intressant att analysera. Jag menar det finns ju sådana klassiaka roller som hela tiden återkommer......... Den store starke men i grunden rättså enkla krigaren.... Den kvicka listiga tjuven....ja ja det finns så mycketman kan fundera kring


Namn: Willhopp
E-post:
Tid: 20:13
Datum: 2003/02/08