Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Info om er!

En del folk verkar inte hålla med mig. Men jag står fast om mina åsikter. För att ett krig ska vara "bra" (det är ju aldrig bra, men det är en lösning på problem) så måste att antal (tre) krav uppfyllas:

*Det segrande landet måste vara en demokrati.

*Skälet att anfalla ska inte vara bestraffning.

*När det segrande landet segrat så måste det vara ute efter att bygga upp landet(om landet ockuperats av dom, har man bara fått deras armé på flykt, som i Kosovo, så är det en annan sak).


Ett exempel på ett sådant krig var västfronten i Andra Världskriget. USA upfyllde alla kraven i min lista och Frankrike, Danmark, Norge och Väst Tyskland befriades från nazismen, blev demokratier och fick starka, växande ekonomier. Fast man kanske hade kunnat löst Tredje Riket problemet genom att prata med nazisterna. Nazisterna hade säkert marcherat ut i Polen efter ett litet samtal med Englands premiärminister. Säkert.

Ett exempel där dessa krav inte uppfylldes är Afghanistan. I Afghanistan så lämnade man bara landet till krigsherrarna i stället för att bygga upp en demokrati.

Jag ser inte världen i svart och vitt. Jag är mycket medveten om att ett av USA:s största skäl till ett krig är oljan. I nuläget är USA beroende av oljan från Emiraten, framför allt Saudiarabien. Alla dessa länder är dock kvinnofientliga diktaturer, styrda av enväldiga monarker. En amerikansk seger i Irak skulle leda till att USA fick en ny stödjepunkt i Mellanöstern, Irak, och de skulle slippa vara beroende av Saudiarabien (som finaniserade Talibanerna).

Detta är dock ett av USA:s skäl, andra är Iraks realationer till terrorister (Abu Nidal hade en lägenhet i Bagdad) och dess massförstörerelse vapen. För att inte nämna förtrycket mot det irakiska folket. Mitt skäl till att stödja krig är att efter ett nederlag för Saddams regim så skulle sanktionerna avskaffas, dessa sanktioner som dödar hundratusentals. Dessa kan inte avskaffas så länge Saddam har makten edtersom han då skulle kunna bygga upp iraks armé och för fjärde gången anfalla ett granland. Detta skulle också ge Irak demokrati, och, förhoppningsvis, kurderna frihet.
*pustar ut*


Namn: Jor
E-post:
Tid: 10:45
Datum: 2003/02/09