Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Till Beth

Beth, vi hade en liten offtopic diskussion för inte så länge sedan då jag påstod att krigen i världen minskat. Du frågade eftr en länk eller en käll och jag sade att jag inte hade någon. Nu har jag än.


"Hotet om krig i Irak till trots minskar antalet väpnade konflikter i världen.
Kriget mot terrorismen har heller inte startat den våldsspiral som befarats.
Men frågan är hur länge trenden står sig.
Sedan andra världskrigets slut och fram till 2001 har åtminstone 225 väpnade konflikter rasat i världen, enligt det internationellt erkända Konfliktdataprojektet vid Uppsala universitet. Sedan Berlinmuren föll och det kalla kriget ebbade ut har 115 konflikter någon gång varit aktiva.
Men från mitten av 1990-talet syns ett trendbrott.
-Ser man på tidsserien stiger antalet konflikter från 1946 till mitten av 90-talet, då det börjar sjunka, och den trenden tycks fortsätta även 2002. Flera av de stora konfliktkomplexen håller på att lösas upp, som i Angola, Kongo, och Sri Lanka, säger Mikael Eriksson, som förestår databasen vid universitetet. Under 2001 summerades 34 pågående konflikter. Det är sådana som under det året resulterade i minst 25 stridsrelaterade döda. 1992 är det krigiska toppåret sedan andra världskrigets slut, då 55 konflikter var aktiva.
Även de större väpnade konflikterna blir färre. År 2000 var de 25, 2001 24, och enligt preliminära siffror pågick 21 sådana 2002.
Varför utvecklingen ser ut som den gör är oklart. Bland världens freds- och konfliktforskare saknas ännu en förhärskande teori. Slutet för det kalla kriget tros dock vara en bidragande orsak, främst för att villigheten att sälja vapen till olika stridande minskat, liksom att FN:s manöverutrymme sedan dess har ökat.
Hittills har inget synts av den befarade våldsspiral som spåddes i spåren av USA:s krig mot terrorismen.
-Nej, och det beror mycket på att terrorismen inte är territoriell, även om USA har försökt behandla den så. För att lösa den uppgiften militärt krävs tydliga kopplingar mellan stater och terrorister, säger Svante Karlsson vid institutionen för freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet. Själv är han pessimistisk inför utvecklingen framöver. Hur Irak-krisen hanteras kommer att ha stor påverkan på övriga konflikter, tror han.
Väpnade konflikter i världen FaktaTT Konfliktdataprojektet vid Uppsala universitet bevakar och kategoriserar världens väpnade konflikter. Tre nivåer anges: Mindre och mellanstora konflikter, samt krig.
Enligt preliminära uppgifter pågick 21 mellanstora konflikter och krig 2002, på totalt 19 platser. Afrika och Asien var hårdast drabbat, med sex respektive nio konflikter. I Amerika pågick tre konflikter (inklusive USA:s krig mot al-Qaida), i Mellanöstern två, och i Europa en (Tjetjenien).
Majoriteten av de väpnade konflikterna handlar om regeringsmakt. Allt färre handlar om territorium. Mellanstatliga krig blir också allt mer sällsynta.
Konflikterna varierar ständigt i intensitet, och många av dem som pågick 2002 har långa rötter i historien. Exakta uppgifter om antalet döda är svåra att få fram, men mellan 11 000 och 15 000 stridsrelaterade döda noterades under 2002. Totalt har de krigen under sin livstid skördat över en halv miljon offer.
Civila dödsoffer räknas inte in i statistiken, eftersom sådana uppgifter är ännu mer osäkra, och sällan rapporteras.
Källa: Konfliktdataprojektet, Uppsala universitet, och Stockholm International Peace Research Institute (Sipri)."

Observera att det dessutom är de stora konflikterna som avslutats, de som dödar mest människor (hundra rusentals), medans "små" konflikterna (200- döda per år) fortfarande rasar.
MvH Jor


Namn: Jor
E-post:
Tid: 07:50
Datum: 2003/02/25