Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Till Beth

"Alla koncentrationsläger och massavrättningsplatser minner om de obeskrivligt mörka kapitel i mänsklighetens historia, till ex. Auschwitz / Oswiecim och Birkenau / Brzezinka. Auschwitz ligger 5 mil från Kraków. Enligt svenska uppslagsböcker mördades 2 miljoner människor i koncentrationslägret i Auschwitz som bar det tyska namnet för Oswiecim. Enligt polska uppgifter var döds siffran 4 miljoner för dödfabrikerna i Auschwitz och det närliggande Birkenau.
Till Auschwitz leder en port med en cynisk överskrift, ? Arbeit macht frei ? /Arbete ger frihet?/. Genom denna port gick fångarna varje dag ut till arbetet och återvände efter minst 12 timmar.

Auschwitz var det största koncentrationslägret för polacker och andra nationer. De var av Hitlertyskland dömda till isolering, till att svälta ihjäl, förintas av tungt arbete, utsättas för medicinska experiment eller drabbas av ögonblicklig död under insamling eller avrättningar.

Från 1942 blev Auschwitz centrum för judeutrotningen i Europa. De flesta judar, utan registrering och läger nummer bestämning, fördes genast till gaskammaren. De dödsdömdas baracker, resterna av de gasugnar som dagligen brände 12 000 kroppar, bränn högar, järnvägs avlastnings rampen där urvalet skedde, dammen med mänsklig aska, står som monument över vårt århundrades outplånliga brott.

Hit vallfärdas tusentals människor, i tvivel, i skräck, i sensationslystnad. Men de glömmer aldrig upplevelsen."


Namn: Jor
E-post:
Tid: 16:45
Datum: 2003/03/06