Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Arkivet

Sjunger med i refrängen: skriv, skriv ... framlänges eller baklänges, men skriv!

Upprepar mitt råd från några trådar nedan: om det känns övermäktigt och svårt att angripa, beror det kanske på att du gapar efter för mycket på en gång. Tänk på Robert Jordan och alla tusentals sidor han har producerat - oavsett vad man tycker om dem, så är det en enorm berättelse av enorm komplexitet. Och ändå måste han ju också ha suttit och funderat över hur det såg ut när vinden svepte över Rand i den där öppningsscenen. Det, och bara det. Även han måste ju ha befunnit sig i det läget att han inte visste vad som skulle hända i nästa kapitel. Jag sätter förresten en femma på att Rands första skymt av myrddraalen var just en sådan där "ögonblicksbild" som herr Rigney plötsligt fick en uppenbarelse av. Visste han, hade han planerat vad en myrddraal var innan han skrev första utkastet till den där lilla scenen, eller hittade han på det efteråt? Det får vi aldrig veta och kanske vet han det inte ens själv. Vi har bara sett slutresultatet.

Förlåt, nu lallade jag iväg ...

Men om du har minsta lilla uppslag till berättelse, så måste du ju också ha NÅGON sådan där ögonblicksbild i huvudet. Skriv om den om det känns för svårt. Låt den leda dig någonstans, ta ett steg i taget ... och plötsligt märker du (hoppas jag) att det är svårt att sluta. Eller också märker du att det bara är tråkigt och då vet du att det är dags byta sysselsättning.

Låt skrivandet bli ett nöjesskrivande. Du springer inte maraton här, du är på ett nöjesfält där du kan prova den ena roliga aktiviteten efter den andra, och du FÅR åka barnkarusellen sju gånger i följd om du så vill. Tids nog kommer du fram till strukturerandet och ordvrängeriet - först och främst måste du komma i rörelse.

Men jag säger inte att man bara ska ägna sig åt slappt duttande, lika engagerat som man zappar runt med fjärrkontrollen en tråkig fredagskväll ... Det är överhuvudtaget ingen idé att gå till det där nöjesfältet och betala dyr entré om man ändå inte gillar sådana där aktiviteter. Som sagt var.


Namn: Christina
E-post:
Tid: 09:57
Datum: 2003/03/21