Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Varför så få nyanser?

Själva idén med att ha andra raser än människor är väl att de har vissa specifika egenskaper. Om hela alvsläktet betedde sig som människor gör (dvs helt individuellt) skulle det inte vara någon vits med att kalla dem alver, för hur mycket tillför ett par spetsiga öron en berättelse egentligen?

Dock så håller jag definitivt med om att "fantasy raserna" (alv, dvärg etc) för det mesta är påtok för generella. Jag tror det mest beror på att de har använts så vansinnigt mycket efter Tolkien och numera sitter i ryggmärgen på de flesta. Säger jag alv så tänker nog inte de flesta på en liten skitig och skäggig gubbe som rensar avlopp. Förstår heller inte varför alla pront ska använda dessa schablon raser när det går lika bra att hitta på egna. Många fantasy författare verkar sitta fast i spåren från de som kört tidigare..

Dock så kan det ju även vara bra med dessa färdigutformade modeller. Varför lägga ner 10 sidor på att beskriva ett kortväxt släkte som gräver efter mineraler när du helt enkelt kan sammanfatta det som "dvärg"? Alla kommer direkt fårstå vad du menar, men därefter får du förmodligen inte så mycket utrymme över för egna utsvävningar om hur "dvärgar" är.

/mvh [mesmile]

PS. Smålänningar ÄR snåla, det vet ju alla.


Namn: mesmile
E-post:
Tid: 11:00
Datum: 2003/03/22