Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Manligt och kvinnligt

Man kan inte tillämpa generella iakttagelser när man ser till en individ. Jag känner tjejer som är fenomenala på matte och mjukvaruprogrammering men stavar och skriver som krattor.

Om ni såg nyheten häromdagen om att kvinnor (alltför) ofta blir utsatta för s k könskränkande behandling (eller rena sextrakasserier) på tekniska högskolor så kan jag berätta att det tyvärr inte direkt är någon nyhet ... även om det är alldeles sant.

Det finns små, subtila sätt att trycka ner någon på. En gång är ingen gång, två gånger kan fortfarande vara ett misstag, en slump, något som enbart har med individerna att göra. Men i längden börjar man se ett mönster och det är inte lustigt.

Varför så många litteraturpris går till män och inte till kvinnor vet jag inte. Egentligen uppfattar jag författaryrket som mer jämlikt än de flesta. Sant är att en hel del av den (tämligen blygsamma) massmediala uppmärksamheten som min romandebut fick, berodde på att jag är SVENSK KVNNLIG FANTASYFÖRFATTARE vilket alltså skulle vara jättekonstigt och speciellt. :/ (Ni kan ju läsa vad t ex SF-bokhandeln skriver ...)

Före publiceringen verkade de flesta utgå från att det jag skrev var något "romantiskt". Vet inte hur många manliga författare in spe som råkar ut för liknande antaganden ...


Namn: Christina
E-post:
Tid: 17:28
Datum: 2003/05/09