Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Rangordning i Tolkiens värld

Tänkte prata lite seriöst om Tolkien en stund. Jag har funderat lite på detta med magisk styrka i hans värld och hur den "rangordnas". Främst är valar, gudarna, förstås. Melkor, Manwë etc.

Därnäst? Själv räknar jag maiorna, halvgudarna. Vilka hör dit? Olorin, Saruman, Sauron? Är dessa tre liksom på samma nivå? Det har jag fattat det som. Å andra sidan mumlar ju Gandalf något om att Den Enda i hans ägo skulle få en rent ohygglig kraft, vilket nästan implicerar att han har större krafter än Sauron själv. Är balrogerna jämställda med dem eller "svagare"? Starkare? Finns det någon förbindelse mellan balrogerna och Sauron, förresten?

Hur är det med Honmonstret? Hon är en dotter till Ungoliant (ellervadhonnuhette) som väl var på gott och väl balrog-nivå, allraminst.

De mäktigaste alverna, såsom Galadriel och Elrond, borde vara underställda maiar vad gäller kraft, eller har jag fel?

Hade Angmar Häxmästaren magiska krafter eller var han "bara" människa och senare nazgûlernas kung? Jaja, det står väl i Silmarillion någonstans men jag gillar inte den boken riktigt, tycker att den är för tungläst.

Och slutligen mysteriet Tom Bombadill - Tolkiens blindspår. På något vis uppfattar jag honom som jämställd valar, men samtidigt mer likgiltig inför världen. Fast egentligen är han väl mest ologisk.

Jaha, någon som ids reda ut begreppen?


Namn: Christina
E-post:
Tid: 09:25
Datum: 2003/06/18