Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Odödlig själ eller kropp?

Nyligen (ärligt talat endast för någon timme sedan) inträffade en intressant sak under ett rollspel. Något som fick mig att på nytt börja undra om alvers odödlighet. Exakt hur det hela fungerar finns det många olika teorier om, men det jag just nu är intresserad av är deras förmåga att leva länge och väl trotts att tusentals år susar förbi och sätter sina spår i allt förutom alverna.

Som ni kanske vet finns det ett spel som heter Drakar & Demoner. I den sjätte utgåvan utspelar sig äventyren i en värld som heter Trudvang. En värld som påminner om vår egen, om midgård, och även en de flesta andra ej alltför extrema fantasyvärldarna. En värld som bebos av människor, alver, dvärgar, hober och troll. Givetvis följer dessa raser de mest allmäna reglerna för hur dessa varelser fungerar. Och precis lika givet har just denna värld sina stora olikheter med andra just genom rasernas skillnader.

Men det jag har att säga och fråga er, att få er att betänka och besvara, kära Phorumiter har inte särskilt mycket med själva världen att göra, ej heller med olikheter eller likheter i rasernas beteenden. Nej, mina kära vänner. Allt detta som hittills sagts har varit inget annat än meningslöst pladder och långdragna meningar skrivna av mig i syfte att tjusa era ögon och hjärnor. Kort sagt har ni nu just läst er igenom inledningen till mitt anförande!

Det jag nu grubblar över är som sagt alvernas odödlighet när det kommer till ålder.
Själva saken är den att en människa under rollspelet råkade byta bort sin egen själ mot en annan. På det sättet har vi nu en alvs själ i en människas kropp.
Och den givna frågan på detta är givetvis: är det så att det är alvens själ, alvens kropp, eller en kombination av dessa två som skänker den dess odödlighet? En människas själ i en alvkropp kan väl inte leva lika länge som en alv? Eller kan han? Kan en alvs själ åtnjuta odödlighet även i en människas kropp?

Rent biologiskt åldras människor av att en bit av ens DNA som ansvarar för kopieringen av vissa celler nöts ut och försvinner. Det hela styrs av en mängd olika enzymer, nucleotidsyror och andra viktiga saker.

Men ur fantasy-synvinkel där odödlighet inte är någont konstigt så måste det även finnas något annat. Frågan är bara om en alvsjäl måste arbeta tillsammans med en alvkropp för att överleva en längre tid. Kommer människans kropp att vittra bort fastän själen är frisk och sund? Eller kommer alvsjälen att ta hand om kroppen och vårda den från ålderns tand?

Det finns en hel del som talar både för och mot att en alv i människokropp ska leva för evigt, även om jag inte kommer att yttra dem alla här. Det jag nu vill ha är era åsikter om det hela. Som avslutning vill jag bara säga att jag inte har någon avslutning, men med tanke på den annars så korrekta formen så måste ju något sägas :@)


Namn: ugglan
E-post:
Tid: 02:24
Datum: 2003/07/27