Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Få ondingar...

Jag har tänkt på det jag skrev, och jag har kommit fram till att jag har två olika sorters sympati med ondingarna:

1) Empati, hur kan man inte tycka synd om Sauron då ahns armé som "syndes så långt ögat kan nå" från Minas Tiriths murar (som inte är speciellt låga) bli besegrade av 6000 töntar på häst. Det är som att ett litet barn med machet slår ihjäl en boxare beväpnad med en yxa, typ. Fast jag kan inte tycka synd om honom när Ringen åker ner i Orodruin, är man så dum så att man inte avdelar sig sådär 10 000 vaktar till Domedagsklyftan får man skylla sig själv, dårar förtjänar att misslyckas.

2) Identifiering, om dom goda är helt perfekt goda så är det svårt att gilla dom, det tycker åtminstone jag, då är det lättare att gilla en ond som inte är helt ond utan har försonande drag.
Dessutom är jag själv en ganska ärelysten person och jag har ambitioner, när the good guys är en hop tölpar som inget hellre vill än att fortsätta vara tölpar och jobba i sitt kök/valla sina får så kan jag inte annat än tycka om den halvonde som faktiskt har ambitioner, precis som jag, även om mina ambitioner inte går ut på att upprätta ett skräckvälde. Darayei i Presidentens order är ett bra exempel på det. Han trorpå vad han gör, han gör det för Islam, han ser detsom Guds vilja. Han har också personliga ambitioner, han drömmer om att nämnas i samma mening som Profeten. Likaså har han samvetskval för saker han gjort, tex en brandbombning av en biograf under Revolutionen i Iran.
Angående det här med ambitioner och viljan att bli någon så är det ett av skälen att jag gillar WoT, karaktärerna är _något_, och dom vill, för det mesta, vara detta. Dom går inte och ojjar sig för hur synd det är om dom, åtminstone inte speciellt ofta. Och dom begår också "onda" handlingar. Alla dom goda i WoT anvämder tortyr för att få upplysningar från tillfångatagna fiender.

Onda som Kunglig i Fjärrskådarna kan man inte annat än förakta, en idiot som slösar bort sin amktposition och leder nationen i fördärv samtidigt som han går på baler och slösar bort pengar. Som jag sa tidigare, dårar förtjänar att misslyckas.


Namn: Jor
E-post:
Tid: 15:09
Datum: 2003/08/05