Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Emu?

Mellankrigstidens inflation har inget med euron att göra. Då tryckte man nya pengar, euron handlar om att byta ut gamla.

Några argument för:

Euron stabiliserar handeln, eftersom det inte blir något riskmoment med valutaväxling (förhindrar valutaspekulation -- vänta nu, var det inte något sådant Attac var ute efter?). Chansen för att vinna på valutahandel inom EU-länder försvinner lika väl som risken att förlora.

För det andra får vi inflytande över vår omedelbara omvärld. Den får också inflytande över oss. Detta betyder att vi inte alltid kan göra exakt vad vi önskar, vilket vi egentligen inte kan nu heller.

Priserna har ökat på vissa ställen, på andra inte. I Finland, det euroland som liknar Sverige mest, har priserna inte stigit särskilt mycket mer än vad som kan anses normalt. Något som däremot har stigit där är antalet positiva till euron, från 1/3 av befolkningen till 2/3.

Att man har olika mynt/sedlar i de olika länderna innebär enbart vilka valörer man vill ha i omlopp, samt vilka motiv det ska vara på dem. Det är olika mynt och sedlar (rättare sagt, ena sidan av varje mynt/sedel är olika i olika länder) men det är samma valuta. Ungefär som vi nu i Sverige har två sorters femtioöringar. Antar att det påfundet har tillkommit för att i viss mån stilla det urbota korkade argumentet att det är kul att ha en egen valuta.

Det är sant att vi inte vet hur det blir om vi går med i eurosamarbetet (EMU är vi redan med i, om än inte fullt ut), men det är ett meningslöst argument eftersom vi inte vet hur det blir att stå utanför. "Superstaten" kommer bara till om vi själva vill det.


Namn: Gorg
E-post:
Tid: 16:37
Datum: 2003/08/19