Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Svart Eld

Titta vilken trevlig rubrik ...

Har du kommentarer så får du gärna skicka dem till mig. Adressen är c_bronnestam@hotmail.com

Idiotkommentarer tar jag mig friheten att strunta i, användbar och ärlig kritik försöker jag beakta och dra nytta av. Så det så.

Jag vidhåller min åsikt att en bok anses bra om den infriar läsarens förväntningar, annars inte. När det gäller fantasy finns det tyvärr en lång lista på förväntningar som många ställer upp: boken ska presentera en massa häftig magi, en välkonstruerad alternativvärld, kanske en del spännande nya arter, hålla ett visst tempo och en viss dos av äventyrsupplevelser, gärna några studier i fäktning och armétaktik och givetvis en lagom originell intrig, allt skriven i standardspråket fantasyska som är en moderniserad variant av gotisk skräckromanprosa. Och så ska det underförstått vara "medeltid" i romanen. Ja, och så var det den där kartan förstås ...

Svart eld är däremot en bok som sneglar mycket mer på modern svensk psykologirealism fast den har förklätt sig i fantasyallegorin, vilket gör att intrigen ser misstänkt välbekant ut och den påhittade världen är en kuliss utan stort egenvärde. Däremot har hjältarna svårt att leva upp till hjälterollerna trots att de vid en första anblick tycks ha allt som behövs ... Den idén tycks ungefär hälften av läsekretsen fatta, resten njuter ändå eller tycker att boken är tråkig-dålig. (Av de som fattat idén finns det väl en och annan som inte heller gillar genomförandet, förresten.) Men sådant är det.

Jag stryper (bildlikt förstås) genast alla som antyder att jag inte jobbat med personporträtten, men jag medger att jag numera inte kan öppna boken själv utan att hitta en massa fåniga berättartekniska missar som jag lovat mig själv att aldrig, aldrig göra om igen ... hehe ... En del av dem kan väl skyllas på att jag var debutant och experimenterade mig fram med mer eller mindre gott resultat. Eller också på att jag är dömd att vara en kass författare, avgör själv.

Manuset till uppföljaren är inte klart ännu, även om det befinner sig i andra halvlek nu.

Vet inte hur man gör när man kopierar e-böcker. Tror att risken i så fall är lika stor att någon fotokopierar hela pappersboken eller rentav skriver av allting ...! Det verkar jobbigt, så jag får väl se det som ett framgångstecken om någon tar sig det besväret. :-)
Jag antar att pappersboken kommer ut först, i alla fall.

Å nu återgår jag till "andra halvlek".

(Imperiets dotter??? En helt annan slags bok, om du frågar mig.)


Namn: Christina
E-post:
Tid: 18:34
Datum: 2003/09/27