Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Om Tolkien

Jag är lite naiv och tror att en boks genomslagskraft inte bara beror på om den är "imponerande" eller ej, utan om den kommer vid rätt tillfälle. Det skulle inte finnas några svältande genier, eller några bortglömda sådana, om allt bara berodde på kvaliteten på deras verk. Publiken måste också vara redo.

Tolkiens verk slog igenom i slutet av sextiotalet när det fanns en stor publik som letade efter och saknade en berättelse av den här typen. Om inte Härskarringen funnits tror jag att man hade hittat något annat av liknande slag. Det är samma sak med Harry Potter och Pippi Långstrump - rätt historia vid rätt tidpunkt, just när behovet börjar vakna.

Jo, visst är Tolkien den viktigaste fantasyförfattaren, för samtliga som publiceras i genren får finna sig i att jämföras med honom, åtminstone i Sverige. Vare sig det är rättvist eller ej. En recensent använde t o m uttrycket "tyrannen Tolkien spökar" bara för att den stackars författaren understått sig att ha ett sällskap som vandrade omkring i en skog!

Jag tycker om Härskarringen, men jag tycker inte om den här genrebeteckningen "fantasy". Det har blivit alldeles för stor fokus på de dåliga böckerna i den genren och "regelverket" är på tok för snävt. När definitionen på fantasy är "sådana böcker som liknar Härskarringen" så är det ju inte så konstigt om alla fantasyböcker liknar Härskarringen, liksom.


Namn: Christina
E-post:
Tid: 19:26
Datum: 2003/09/30