Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Om Tolkien

Fast nog blir det lite hysteriskt om man måste vända på både karta och färger bara för att vara politiskt korrekt. När man kallar ett fantasyverk rasistiskt bara för att ondskans färg är svart, då blir det ju löjligt...

Tolkien var nog inte mer eller mindre rasist än sin omgivning, tror jag. Hans böcker skrevs i en annan tidsanda än vår. Husbond-tjänare-förhållandet mellan Frodo och Sam var av en annan typ än idag (vilket märks på filmerna, som har en något annan ton än boken).

Det fanns några ondskefulla svarta människor med i Härskarringen men de spelade en väldigt liten roll, och jag minns inte att de någonstans framställdes som dumma i huvudet, "vildar", eller som ondskefulla på grund av sin hudfärg. Tvärtom vill jag minnas att en del av Saurons mänskliga krigare sades vara både stolta och tappra trots att de inte var på de godas sida. Det värsta mänskliga kräket var väl Ormstunga och han var inte svart, väl? Så jag tycker inte att Tolkien gick över gränsen, även om man idag kanske inte skriver likadant som han.


På tal om rasism ska vi ju inte tala om all litteratur i världshistorien som varit sexistisk ... "Skröplighet, ditt namn är kvinna!"


Namn: Christina
E-post:
Tid: 10:39
Datum: 2003/10/01