Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

TT och RotK och extended edt

Har i tidigare inlägg givit luft åt mina misstankar angående extended edition av TT och vad det kan innebära för RotK! SPOILERVARING OM DU TÄNKT SE TT EXTENDED EDITION!!!




TT har vissa svagheter som bok då den är en konstruerad mittdel i en trilogi som var tänkt att ges ut i ett enda band och alls inte som trilogi. Detta ger vissa problem åt filmskapare bla med slutet, det finns inte något egentligt slut på del 2. Detta är PJ's första problem...

Det andra problemet med TT är det sätt den är skriven på där Tolkien helt har struntat i kronologin och berättar historien i två helt skilda partier.

Det tredje och kanske största problemet består av två delar. Boken saknar i sig direkta dramatiska höjdpunkter. Ingen dör, inga förälskelser sätter fart och allt går huvudpersonerna väl i stort sett ( Helms Deep, Isengard, Ithilien etc)

Så vad göra. Som tidigare nämt flera gånger så har PJ tagit det radikala greppet att skapa dramatik på egen hand, Aragorn missing presumed dead, Arwen och Aragorn har telepatiskt kontakt, Faramir är väsentligen mindre ädel än i boken till att börja med och inte minst alvernas uppdykande i Helms Deep.

Han har också låtit kronologin anta en mer filmässig form där de olika karaktärernas framsteg varvas vilket är en ganska given lösning och inte mkt att säga om.

Vad beträffar slutet så gör väl PJ sitt bästa med att avrunda med Helms Deep och en liten cliffhanger i form av Gollums återgång från Sméagol till just Gollum och hans beslut att svika Frodo.

Vad vill jag då med allt detta? Som jag tidigare sagt så hade jag allvarliga farhågor efter att ha sett TT på bio och en gång till på DVD i bioversionen. Filmen upplevdes som rumphuggen och alltför fritt berättad jfr boken och jag misstänkte att ext ed skulle vara en enda röra av påhitt och mer av trams i stil med Aragorn/Arwen etc. Det visar sig dock att PJ i ext ed lyckas balansera upp filmen perfekt! De tillägg som är gjorda är antingen bokstavstrogna eller fördjupar de ändringar som gjorts visavi boken så att de inte bara verkar korrekta utan kanske till och med att föredra i en filmversion!!!

Slutsatsen är alltså att man för att förstå PJ bör se TT i sin fullängdsversion, allt annat ger en ofullständig bild av vad som faktiskt är ett fantastiskt jobb från en svår utgångspunkt.

Som avslutning vill jag bara säga att scenen där Merry och Pippin hittar tobak från Fylke i Sarumans förråd finns med i ext ed vilket talar för att Sarumans öde i Fylke kommer att finnas med åtminstone i ext ed av RotK. Dessutom belyser det ytterligare Sarumans komplexa förhållande till Gandalf...


Namn: Niklas
E-post:
Tid: 09:52
Datum: 2003/12/01