Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Den siste samurajen,

DwH, vad har du emot kärlekshistorier? Och nu menar jag inte kärleks historier i stil med den i Pearl harbor (bläh!) utan i stil med den (dom) i Braveheart. En (mindre) dos romantik ger ju lite liv och variation i filmen/boken.

Jag har själv inte sätt filmen men enligt vad jag har läst så är det en ohistorisk skitfilm i bästa Rambostil.

Ni kan ju alltid läsa vad "Djinghis Khan" sa om denna film:


"*SPOILERVARNING* *SPOILERVARNING* *SPOILERVARNING*

Jag såg igår filmen "Last Samurai" med Tom Cruise (om ni undrar hur jag kan se en film som inte hade premiär ännu så såg jag den hos en polare som laddat ner den...). Jag hade sett påannonser för filmen (som har biopremiär i Sverige nu i månaden tror jag) men efter alla dessa hollywoodblunders som förvränger historien hade jag inga större förväntningar trots det spännande temat. Dock hade inget kunnat förbereda mig på en sån här urusel skitfilm som nästan fick mig att skrika rakt ut...
Först lite om handlingen: En veteran från amerikanska inbördeskriget och diverse massakrer på indianbyar vid namn Algren (svenskättling...) får ett jobb av Japans kejserliga armé att underkuva ett samuraiuppror mot "det moderniserade" Japan (i verkligheten lät alltså kejsar Meiji 1852-1912 modernisera Japan från ett splittrat feodalrike till en modern industriell nation och stormakt). Algren (spelad av en skäggig Cruise) reser till japan och ska undervisa de hukande japanerna hur den vite mannen slåss. Algren och hans amerikanska kompanjoner slåss sedan mot samuraierna, får stryk, Algren blir tillfångatagen av Samurailedaren, blir förförd av "gammal österländsk visdom", blir själv Samurai, Blir den bäste samuraien i hela armén, imponerar på alla, glorifieras av alla japaner (inkl. Kejsaren själv), osv.
Jag ska nu räkna upp en rad fånigheter, som dock bara är ett axplock av alla patetiska löjligheter som filmen har att erbjuda:

*SPOILERVARNING* *SPOILERVARNING* *SPOILERVARNING*

* Samurajerna framställs som en stackars förtryckt etnisk minoritet, en sorts "indianstam" av "ädla vildar" som bara försöker överleva genom att stolt kämpa mot den moderna världen som står i kontrast till deras naturdyrkan och enkla anspråkslösa livsstil (i verkligheten var ju Samurajerna feodala krigsherrar med utspårad hederskodex, men vad bryr Hollywood sig om det)

* "Mel Gibson-nivå" på den historiska överenstämmelsen

* Cruise rollfigur lyckas ensam och sårad besegra ett tiotal samurajer i närkamp under det första slaget (då han fortfarande slåss för kejsarens trupper)

* Cruise rollfigur "kommer in i gänget" och blir samuraj efter sisådär en månads träning (Japanerna hatade annars främlingar och Samurajerna förde vidare en stolt adelstradition som krävde en livstids träning att underhålla)

* Cruise rollfigur blir en oslagbar samuraj, den bäste i hela upprorsarmén (mycket bättre än alla vanliga sketna japanska samurajer som tränats sedan barnsben...)

* Cruise och hans anhang besegrar en hel "armé" av ninja-lönnmördare

* Större delen av filmen (kanske 95 %) består av onödig, tom dialog och stillsamma bilder på pittoreska japanska idyllandskap. Resten är urfåniga stridscener som kunde platsa i "Rambo 7"

* Japanerna framställs som några dumma infödingar (typ "Fedag") som måste lära sig av den "vite mannen" för att komma nånvart i livet. De känner inte ens till vanliga enkla mynningsladdare (i verkligheten hade Japan haft en världsledande inhemsk produktion av eldvapen sedan 1500-talet)

* En ensam samuraj med pilbåge lyckas döda ett tjugotal kejserliga soldater beväpnade med mausergevär innan han själv dör hjältedöden, träffat av typ hundra gevärskulor... (Rambovarning!)

* I det sista slaget lyckas samurajarmén nästan fullständigt krossa en stor moderna armé beväpnade med moderna mausergevär. Flertalet samurajer träffas ett tiotal gånger av gevärskulor men fortsätter att kämpa som om inget hade hänt (Rambovarning!)

* Cruise rollfigur blir den ende på samurajsidan som överlever slaget, trots att han blivit pepprad i bröstkorgen av två Gatling-kulsprutor... (Rambovarning eller!?). Samurajernas ledare blir likaså både träffad av ett stort antal mauserkulor, granatsplitter och kulsprutesalvor men lyckas ändå i slutet dö ärofullt genom att begå harakiri...

Det där var bara några smakprov av allt skit som det där ruttna smörgåsbordet till film hade att erbjuda. Så snälla, för er egen skull, se inte filmen då den kommer ut på bio och slösa för allt i världen inte tid och hårdiskutrymme på att ladda ner den!

/DK M"

http://forum.skalman.nu/viewtopic.php?t=12834


Namn: Jor
E-post:
Tid: 16:30
Datum: 2004/01/24