Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Objektivt bra Litteratur

Den gode Nibelung frågade i ett inlägg nedan vad som gjorde (fantasy)Litteratur bra. Och jag tänkte med att vi kan ta upp det till en vettig diskussion.

För mig är en bra bok först och främst en bok som är skriven med någon baktanke. Boken ska förmedla någon mer än bara dess Handling. Den kan t ex vara samhällskritisk. Eller behandla hur människor skulle kunna reagera i olika situationer, och varför de gör så.

Men det har blivit ganska vanligt att författare (främst amerikanska) skriver tjocka böcker kanske på 800s som bara har en handling och inget mer. Visst det kan ju vara spännande, men när man läst ut boken har man egentligen inte fått ut något av den som man kan bära med sig.

Det finns naturligtvis även olika nivåer på författare. Jag tycker, och jag är säker på att de flesta håller med, att en bra författare måste kunna variera sitt språk och sitt berättande. Han/hon måste använda målande ord och ha ett fint flöde. Annars blir böckerna gärna tråkiga och man läser inte ut dem. Ett plus, tycker jag, är att författaren skriver mycker underförstått och använder metaforer så att man som läsare får tänka till lite själv.

Det är detta som jag anser är "Objektivt bra litteratur" men Ni har säkert andra uppfattningar som Ni kan dela med er av. Det finns ju mycket litteratur som inte är på ovan stående vis men ändå upfattas mycket bra.

/Gustav


Namn: Guff
E-post:
Tid: 15:29
Datum: 2000/12/22