Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

det viktigaste

Varja bra bok har något magiskt över sig. Man slår upp sidorna och börjar läsa bokstäverna, och plötsligt försvinner både tid och rum. Man ser inte boksidorna längre, utan befinner sig i en djupt engagerande dröm, som man inte vill lämna. Även om boken saknar illustrationer ser man ansikten och platser, man hör röster tala och man känner solen steka och regnet piska (eller vad det nu kan vara ...)

Så hur lyckas författaren med den trollkonsten? Med ett språk som inte sticker i ögonen med idiotformuleringar och platta klyschor (men inte heller är så pyntigt att man inte hinner bry sig om handlingen). Med sinne för psykologi så att personerna i berättelsen känns äkta och inte som tredje klassens skådisar. Med ett ännu bättre sinne för detaljer, med vetskapen om exakt vilka pennstreck man ska dra i sin skiss för att åskådaren lätt ska kunna "fylla i" resten själv. Och kanske också med en känsla för själva berättandet, så att man avslöjar rätt sak i rätt ögonblick, och därmed skapar ett sug hos läsaren efter mer information.

Det är en trollkonst, som sagt. Det går som bekant att misslyckas med det mesta: med ett språk som gör att läsaren hela tiden snubblar och tappar koncentrationen, med en taskig miljö/personteckning som gör att man aldrig får de där bilderna för sin inre syn, med en berättarstil som gör alltsammans mer rörigt och trist än spännande.

Det viktiga för en författare är att kunna se sin berättelse från två håll: dels ska man uppleva den och känna sitt engagemang i den - för vad ska man annars förmedla? Dels ska man kunna se på det man FAKTISKT har skrivit (och inte det man trodde sig skriva) och kunna bedöma om denna text då också lyckas förmedla det man hade "i huvudet".


Sedan krävs det ytterligare en faktor för att en bok ska upplevas som "bra", och det är en engagerad och mottaglig läsare. Det finns inte en bok i hela världen som älskas av samtliga sina läsare - om dessa inte är försumbart få ...


Namn: Christina
E-post:
Tid: 20:43
Datum: 2004/02/04