Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Objektivt bra Litteratur

Som Beth antyder, man kan ju ha olika anledningar till att tycka att en bok är bra.

Det finns böcker som lämnar ett bestående intryck på mig, en historia som jag tar till mig så att det nästan känns som en del av mitt eget liv, och personer som blir så verkliga att det är som om man mött dem i verkligheten, kanske rentav "varit" dem.

Vackert språk - tja, det är underbart om man träffar på det, men utan en bra handling blir det bara yta ändå. Med en bra handling är det däremot desto mera fantastiskt om språket är bra också. Men i allmänhet gillar jag mest det enkla språket, det där som inte stör och drar ens uppmärksamhet från handlingen.

Och bra handling, ja det är ju just det - det ska helst finnas något bakom alla spännande händelser. Det ska kännas att man tar del av något som är en helhet, inte bara episoder staplade på varandra. Det som händer i scenerna ska ha betydelse för handlingen i stort - missförstå mig rätt här, man ska inte överdriva varenda gest och andetag ... "Budskapet" behöver inte vara någon ny religion, men det är roligt om boken verkar ha ett annat syfte än att vara allmänt tidsfördriv.

Något jag däremot avskyr är när författaren vill pracka på mig en viss politisk åsikt eller vara "pedagogisk" på ett annat sätt. En riktigt bra bok ska få mig att börja fundera, inte ställa mig mot väggen: tyck så här!

Man kan väl tycka att många populära fantasyförfattare idag har mer action än "allvarliga syften" bakom sitt skrivande, och det stämmer kanske i en del fall, men det finns nog också många som faktiskt menar något med det de skriver, även om det kanske inte alltid går fram. (Fråga mig, jag har fått höra många beskrivningar på vad min bok EGENTLIGEN handlar om och vad som är viktigt i den, och det är inte alla som delar min egen uppfattning...)

Det är personerna i boken som driver handlingen framåt, och om de är ointressanta så är det svårt att engagera sig i handlingen. Framför allt retar jag mig rejält på personer som handlar helt i strid mot sin påstådda läggning utan att jag fattar varför. Då känns det som ett slarvigt arbete av författaren och då känns boken givetvis inte bra längre.


Namn: Christina
E-post:
Tid: 22:23
Datum: 2000/12/22