Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Objektivt bra Litteratur

Det som avgör om fantasylitteratur är bra är enligt mitt tycke samma faktorer som för vilken litteratur som helst (ungefär som ovan).

Det är även enligt mitt tycke viktigt att författaren skapar en trovärdig handlig för den värd han skapat. Här finns det enligt mitt tycke vissa brister hos många fantasyverk.

Jag undrar till exempel hur vissa svärdsbegåvningar i WoT kan utskåpa cirkus fem andra erfarna soldater, på en gång i en övningsduell. Antingen äger vissa personer i denna värd än snabbhet, kordination och styrka, som närmast måste vara av (komm inte på någon bra liknelse, dock skulle den varit rätt enorm) karaktär.
Ett annat exempel från samma serie är striderna, de verkar närmast vara en enda röra av människor. Personerna strider var för sig, verkar inte ha hört talas om sammarbete, och skulle väll närmast gå och få sykiska problem om dom hörde talas om strategi (rätt orättvis komentar, vid vissa tillfällen verkar faktiskt vissa karaktärer diskutera en viss strategi, men mycket är det inte och ofta verkar detta ämne för dessa vara synnerligen ointresant).
Frågan är väll om dessa armeer skulle ha så mycket chans mot en verklig, sen medeltida arme (varken om dom använder kraften eller ej).

Nu var dessa exempel bara från WoT, detta är synnerligen felvisande dessa problem finns i väldigt mycket fantasylitteratur, "kanske främst i den med stuket rädda hela värden" (Har i och för sig inte läst så mycket ur denna genre, men det jag läst har ofta innehållit liknande problem. Jag tänkte mig nu dessa böcker som en stickprovsundersökning men den skulle ju kunna vara missvisande). Detta gäller nu inte som i exemplena bara strider utan kan även förekomma i många andra situationer (dock märks det kanske tydligast där). Iallfall sänker dessa och liknande faktorer läsupplevelsen rätt rejält.
Detta är enligt mitt tycke synd eftersom episoderna för det mesta är inte är bärande av handlingen och borde vara lätta för författaren att skapa lite mer realistiskt.

Nu har jag nämt några rader av negativa synpunkter på fantasylitteraturen. Dock är väldigt mycket fantasy som har dessa problem i stort sett välskriven, även om dessa episoder drar ner helhetsbetyget. Även WoT är i slutendan enligt mitt tycke synnerligen underhållande (men skulle den inte kunnat vara så mycket bättre).


Namn: Kappan
E-post:
Tid: 23:16
Datum: 2000/12/22