Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Hurra för mig!

Jag vet en stridsscen med stav som jag älskar, och det är Mats fight med Gawyn (?) och Galad i ... öh, någon av de tidiga WoT-böckerna. Ett av Jordans bästa ögonblick! Tror jag!


För Gorgonzolas skull följer härmed en megaspoiler för Svart eld ...










Gorgonzola, nu ska jag förklara vad som händer i smedjan. Det är något väldigt centralt för hela berättelsen: Jarga når den punkten av raseri och desperation då han får kontakt med de mörka demonkrafter som kallas svart eld, och med hjälp av dem sätter han fyr på hela huset.

Sedan blir demonkrafterna tyvärr allt villigare att komma fram ... Varje gång är han smått omedveten om vad han håller på med. Han blir med andra ord besatt. Det är en öppen fråga huruvida det är tillgången till magin som gör Jarga "ond" eller om det kanske är tvärtom ... Det får kommande böcker reda ut. Men ska jag visa hur onda dessa krafter är, kan jag ju samtidigt inte vara mesig när jag demonstrerar dem, därav den våldsamma misshandelsscenen på bröllopsfesten.

Jo, jag tyckte nog också att hans historia var väldigt mycket intressantare än bergsklättringen, men du kan se den expeditionen som en metafor för Jargas inre kval också, så det mesta i boken handlar ändå om honom till slut.

Björnarna och vildkatterna är olika folkstammar i riket Kraudien. Alla folkstammar har ett djur som "totem", utom prästfolket som har en människa.


Namn: Christina
E-post:
Tid: 17:53
Datum: 2004/03/02