Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

MUMIY TROLL

Om att ha upptäckt ett annat liv.

Från att ha varit ett fanatiskt fan av klassisk musik, klezmer, folk-rock och dylikt öppnade sig plötsligt en helt ny värld i och med introduktionen av Mumiy Troll. Detta psykedeliska pop/rock-band från vårt stora grannland Ryssland har gjort revolution, åtminstone i min 20-åriga tillvaro. Efter att, oerhört frenetiskt, ha lyssnat ENBART på Brahms, Bach, Rossini och diverse världsmusik, välkomnade jag med hjärtans lust nya infallsvinklar ? nya idéer, nytt blod i min burleskt musikaliska samling. Denna nya infallsvinkel heter alltså Mumiy Troll.

Det hela började med att jag, via en väninna, fick singeln ?Nevesta?? i födelsedagspresent januari-03. Jag lyssnade, lyssnade och lyssnade men hörde egentligen ingenting som fick mig att vilja höra mer, inte förrän jag kom i kontakt med ?Ranetka? och ?Delfiny?. Från och med det ögonblicket var jag såld. ?Ranetka? med sin halvt destruktiva struktur kom att bli det enda jag lyssnade på, dag som natt, i flera veckors tid. Brahms och grabbarna fick vila sina stråkar och pianoackord medan jag tog mig djupare in i den ryska skogen ? närmade mig den ryska mentaliteten och Ilias lekfulla, kontra allvarsamma, stämma.

Låtar som ?Inoplanetniy ghost?, ?Allå, pops!?, ?Karnavala.net?, ?Almazami? och ?Malchik soldat? har fått mig att fundera på Mumiy Troll i ett större perspektiv. Deras experimentella nyfikenhet, lusten att blanda jazz, folk, rock och ska är fenomenal! Lyssnarna behöver ofta en bred grund att stå på när det gäller musik - vi behöver det föränderliga, nya upplevelser, livslust, inspiration, ackordföljder som inte är givna.

MT:s nya platta, Pohititeli Knig, får mig utsökt att tänka på jugoslavisk ?underground? ? liksom Goran Bregovich och filmmusiken till ?Chat noir, chat blanc?. Uppnosigt, mefistofeliskt och fantastiskt bra! ?Medveditsa? slår det mesta jag har hört med Mumiy Troll, trummorna, Ilias ?sinnesfrånvaro? (eller närvaro, välj själva), Yuris hårdkokta gitarrlir ? en kombination som nästan känns lite ?dirty? - viljan att kråma sig, springa, vara galen och ge efter för sina begär blir oerhört påtalande.

Mumiy Troll amplifierar begreppet ?musik?. De har satt sin stämpel i vår tid, och frågan om de ska de fortsätta är väl given? Á la bonne heure!!

Skrivet av Jennie, musiker

www.mumiytroll.com
http://www.smtf.lunarpages.com/


Namn: Jennie
E-post:
Tid: 01:01
Datum: 2004/03/09