Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Beväpning.

Hej igen
Yxa tja i "wot" springer ju en av huvudpersonerna omkring med en yxa.

"Varpa" är väll idag ett sällskapspel från gotland. Har det varit något annat tidigare? Det kan ju iof utvecklats från något behov av att kunna kasta sten med precision vid jakt. Men då är det väll mer naturligt att använda en slunga. Menn att någon sulat en sten i huvudet på någon har säkert hänt i någon fantasybok.

Vet inte var du menar med "Bolas morgonstjernor"
men
"Bola"
är ju ett jaktvapen från sydamerika som använts för att snärja eller bedöva djur. Men det är ju knappast ett krigsvapen

"Morgonstjärnor"
"Morgonstjärnor" och "stridsgissel" borde ju passa in i miljön i många fantasyverk. Ska författaren vara realistisk ska det ju dock bara användas i en miljö där soldaterna använder riktigt tunga rustningar.
Doch har jag något minne av att någon typ av långskaftade morgonstjärnor användes vid något av dalaupproren under 1700-talet. Men att de sällan förekommer beror nog mest på att det inte inngår i det så kallade huvudspåret mycket fantasylitteratur håller sig till.

"Jojo"
namnet har jag hört kommer från Filippinerna.
Blev nyfiken och googlade lite. På vissa internetsidor påstår de att något vapen vid namn "yoyo" ska ha använts på Filippinerna vid jakt, på andra påstår de att det hela är en myt. Vidare försöker ett ställe sälja en dylikt och visar en bild här
http://www.primitiveweapons.com/products/misc.html
vad som stämmer har jag ingen aning om.
Det eventuella vapnet verkar iallfall vara relativt primitivt, och passar kanske inte in i en story i ett järnålderssamhälle.


Namn: Kappan
E-post:
Tid: 22:50
Datum: 2004/04/12