Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Tokien

Egentligen kan jag bara säga "håller med Beth i allting" men jag måste förstås göra ett eget inpass också...

När jag läste SoR hade jag aldrig läst någon annan fantasy, hade inte ens hört begreppet fantasy, och jag vet inte ens hur mycket "annan fantasy" det alls fanns här i Sverige, inte ifråga om vuxenlitteratur i alla fall. Inledningen är seg, ja. Fortsättningen, med alla häftiga miljöer, de svarta ryttarna, den enkla men effektiva intrigen osv, är ... enorm. Jag blev totalt uppslukad på ett sätt jag aldrig blivit av en historia tidigare. Den var så lång, så spännande, så intressant. Tyvärr fick jag först bara tag i de två första delarna, och sedan höll jag på att bli TOKIG innan jag fick tag i sista delen också, så att jag fick se hur det slutade!


Robert Jordan lär ha sagt att han skrev "Eye of the World" som en slags tribut till Tolkien, och det tror jag på. Eller rättare sagt, det finns så många inslag i den boken som händelsevis är likadana som i SoR att man höjer på ögonbrynen. Lan och Aragorn är i princip samma person, likaså Gandalf och Moiraine (!), ogierna och enterna, orcher och trollocker...

Brooks' första böcker var rättframma SoR-kopior, och i övrigt kan listan göras väääldigt lång vad gäller böcker som har kopierat en eller femton takter av SoR.

Det är som sagt något väldigt enkelt med intrigen i SoR, och det är just det som är det fina. Det, och miljöerna alltså. Samt Gollum, precis som Beth skrev. Själv hoppade jag nogsamt över alla tjatiga sånger, men boken är lång nog ändå. Dessutom ogillar jag de alltför högtravande styckena, men jag har ju bara läst översättningen och ska kanske skylla på stackars Ohlmarks istället ...

Det Tolkien var "först" med, tror jag i alla fall, var att konstruera en så genomtänkt och omfattande sagovärld. Det handlade inte bara om ett litet gäng hjältar på äventyr i en ganska suddig värld, utan om en väldig helhet.

Ja, det handlar säkert mycket om vilken bok man har läst först. Jag vet inte om det är tempot som är för lågt, men eftersom svarta ryttare, grottriket Moria, Honmonstret, Gandalf, Magiska Prylen etc har uppträtt i femtioelva andra fantasyhistorier efter SoR, så verkar det ju inte särskilt originellt när man läser om det i SoR, så att säga. Men eftersom jag läste SoR först, tycker jag ju att det är dess efterföljare som är kopior, och därmed sämre.


Namn: Christina
E-post:
Tid: 09:53
Datum: 2001/01/02