Nytt inläggBesvara inläggetLista inläggTill välkomstsidan

Star Wars och annan sciffi

Jo, jag anser också att Star Wars är fantasy ... filmerna 4-5-6 alltså. "Ettan" har jag inte sett, men jag har hört saker som gjort mig lite gramse: ljussabel har plötsligt blivit lasersvärd. Kraften, just DEN alltså, ges plötsligt någon knasig fysikalisk förklaring. Uuuusch! Det är ju det som är så kittlande och roligt med Star Wars, den här ljuvliga blandningen av häftiga rymdskepp och övernaturlighet. Fy fan vad jag älskar scenen då ni-vet-vem slänger ni-vet-vem ner i reaktorn. Jag ryser liksom varje gång, jo, jag har filmen på video och jag kan nog varenda replik utantill vid det här laget.

Jag vet annars inte om Geroge Lucas avsåg att göra en "fantasyfilm". I de intervjuer jag har sett, verkar han snarare ha blandat respektlöst från alla slags genrer. Västern, krigsfilmer, sagor, science fiction, samurajfilmer ... Men god underhållning blev det ju.

För övrigt tycker jag att det verkar som om Babylon 5 också försöker glida över på fantasyområdet, eller ...? Nu gillar jag inte den serien så mycket som jag gillar Star Trek - det är visuellt sett en jobbig serie, med mycket mörker och starka färger, och så tog de livet av Marcus och det var nog droppen för min del ... :-( Men det där med teknik och framtidsvision - det verkar ha försvunnit.

Rent generellt kan man ha mycket teknik i en fantasyberättelse, varför inte? Ofta är ju en teknisk lösning mer intressant än lite flummig magi. Men jag är ändå väldigt förtjust i lite övernaturlighet, jag är ju fantasyfantast trots allt! ;-) Men vad ska man då kalla flummerierna i "Arkiv X", till exempel?


Namn: Christina
E-post:
Tid: 20:56
Datum: 2001/01/04